Mégis előrelépés a PlayStation 5 új hűtése

sony playstation 5 ps5 hűtés
Balra a PlayStation 5 eredeti változatának hűtése, jobbra az új modellé
Vágólapra másolva!
Korai volt ítélkezni a gép hátulján távozó melegebb levegő alapján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a Sony megkezdte a PlayStation 5 első hardveres revíziójának forgalmazását, egyes ausztrál és japán kereskedésekben már biztosan az új modell vásárolható meg. Az eredeti és az áttervezett gép közti legnagyobb különbséget a hűtés jelenti, az újba egy kevésbé bizalomgerjesztő kinézetű rendszer került, a hátulján pedig pár fokkal melegebb levegő jön ki.

Balra a PlayStation 5 eredeti változatának hűtése, jobbra az új modellé Forrás: Austin Evans / YouTube

Az első feltételezés az volt, hogy a jelenség az új hűtési rendszer rosszabb teljesítményének köszönhető, jobban megreked a PS5 belsejében a hő. A The Hardware Busters youtube-csatorna most érdemi nyomozást végzett a témában, a megállapítása szerint pedig helytelen volt a teória, pont a jobb hűtési teljesítmény miatt melegebb a levegő.

A Devil May Cry 5 futtatása során végzett mérései alapján a PS5 processzorát és videóvezérlőjét is tartalmazó rendszerlapka csupán 40°C hőmérsékletű volt az új hűtési rendszerrel, míg a jobban kinéző régi hűtés 51°C hőmérsékleten tartotta az egységet; a 11°C különbség váratlanul nagynak mondható.

Viszont az új hűtéssel nőtt a memóriachipek (+7°C – 48,2°C) és a VRM-áramkör (+1,3°C – 46,32°C) hőmérséklete, ami nem jó hír, azonban így is mindkettő bőven benne van a megengedett üzemi tartományban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!