Kipróbáltuk a Nokia megfizethető táblagépét

Nokia, tablet, táblagép, teszt, T20
Nokia T20, az olcsó tablet.
Vágólapra másolva!
Így 2021 végén világosan látszik, hogy a nagyképernyős okostelefonok sem tudták nyugdíjazni a táblagépeket. Ez a szegmens tartja magát, sőt időről időre új versenyzők bukkannak fel termékeikkel. Közéjük tartozik a Nokia mobil eszközeivel foglalkozó HMD Global is, amely csatába küldte a patinás márka első tabletjét.
Vágólapra másolva!

Ez az ősz közepén felbukkant T20, amely kedvező árazásának köszönhetően sokak érdeklődését keltheti fel. Hozzánk is eljutott egy példány, megnéztük, hogy mit várhatunk ma egy olcsó tablettől, megéri-e beruházni rá, és kinél válhat be egy ilyen masina. Hivatalos magyar árak egyébként még nincsenek, de az Európára vonatkozó ajánlott fogyasztói árakból kiindulva 70-80 000 forintot kell majd érte kifizetni.

Kialakítás

Ez nem az a termékcsalád, ahol a dizájnereknek túl sok terük nyílna kiélni a kreatív hajlamaikat, és ez a Nokia T20 esetében is fényesen bebizonyosodott. A modell a lágyan kerekített sarkokkal próbál kitűnni a tömegből, de ez azért az exkluzivitás érzéséhez kevés. A termék cseppálló, azonban a port és az ütéseket rosszul tolerálja, szóval valamilyen védőtokról érdemes gondoskodni, ami extra költséggel jár, ugyanis ilyen kiegészítőt nem leltünk a dobozában.

Nokia T20, az olcsó tablet. Forrás: Origo

A súlya majd fél kilogramm (465 gramm), ami nem kevés, úgyhogy hosszú távon csak két kézzel lehet kényelmesen használni. Az elvárásoknak megfelelően az összeillesztés minősége hibátlan, a gombok is stabilak, nem lötyögnek. Az akkumulátor töltésére és az adatátvitelre egy szabványos USB-C csatlakozó szolgál, és szembe menve a mai idétlen divattal, a fejhallgató kimenetet sem spórolták le róla.

Használat közben

A hűtést jól megoldották, és az is tény, hogy a hardver sem egy csapágyasra hajtott erőmű, ezért kellemetlen melegedés egyáltalán nem tapasztalható. A beépített hangszórók hozzák a kötelezőt: A hangerő megfelelő azonban a megszólalás messze nem tökéletes a mélyek fájó hiánya miatt. Ez a játékoknál, filmezésnél, tévézésnél, meccsnézésnél, videózásnál elmegy, a zenehallgatásnál már nem fér bele. Viszont ha rádugunk egy fej- vagy fülhallgatót lényegesen jobb lesz a végeredmény. A termékbe 8200 mAh akkumulátora akár 16-18 órányi üzemidő elérését is lehetővé teszi, ami kiemelkedőnek számít a mai mezőnyben. Viszont kár, hogy a belső adattárolóra nem figyeltek oda ennyire, mert a 64 GB-os kapacitás ma már meglehetősen kevésnek számít, és tapasztalataink szerint ekkora hely viszonylag hamar be tud telni.

A dizájn átlagos. Forrás: Origo

A készüléken egy alap Android 11 operációs rendszer fut, mindenféle saját felület, egyéb extra nélkül. Ez egyrészt hátrány, hiszen jó pár kényelmi funkció hiányzik, másrészt pedig előny, hiszen a vállalati rendszerekbe egyszerűbben integrálható. Emiatt a T20 akár munkára is jó szolgálatot tehet, és a cég kifejezetten is ajánlja azoknak is, akik ilyen jellegű feladatra keresnek táblagépet. Pont emiatt válhat be tanulási, oktatási célokra is, hiszen arra is akadhat példa, hogy az ilyen intézmények használnak olyan rendszert, amelyhez a "tiszta Androiddal" könnyebb csatlakozni.

Általános hétköznapi használatra jó választás lehet. Tanulásra, munkára is megteszi. Forrás: Origo

A modell hardveresen gyengének számít a mai mezőnyben, hiszen egy meglehetősen elavult Unisoc T610 processzor, 4 GB RAM és egy Mali G52 grafikus vezérlő került bele.

Emiatt játékra csak korlátozottan használható, hiszen be kell érni az egyszerűbb vagy jelentősen butított grafikájú programokkal.

A weboldalakat és alkalmazásokat viszonylag lassan tölti be, és futtatásuk során is előfordulhatnak apróbb döccenések.

Közepes képernyő

Már a tableteknél is felbukkantak egy ideje az OLED kijelzők, azonban itt még a hagyományos LCD mellett törtek lándzsát a döntéshozók, nyilván anyagi okokból. Ez viszont meg is látszódik a képminőségen, hiszen a tökéletes feketéről le kell mondani, a színek egy picit fátyolosabbak, és a kontraszt sem olyan jó.

A mérnökök egyébként a technológiából kihozták a maximumot, hiszen a tónusok természetesek, a mozgásmegjelenítés hibátlan.

A modell 1200 x 2000 képpont megjelenítését szavatolja, ami meglehetősen közepesnek minősül, de azért a részletesség így is megfelelő, zavaró pixelességtől ne kell tartani, viszont a képi világ emiatt nem olyan borotvaéles, mint a jobb felbontású tabletek esetén. A maximális fényerő (méréseink szerint 405,6 nit) is lehetne picit nagyobb, mert napfénynél, kültéren alig látszik valami a képernyőből.

Mire jó, kinek jó?

A Nokia T20 messze van a tökéletestől, de ez az árán is meglátszik szerencsére. Emiatt egyáltalán nem mondanánk elvetélt kísérletnek, vagy bukásra ítélt terméknek. Azoknak tudnánk ajánlani, akik általános, hétköznapi használatra, tehát weboldalak meglátogatásához, levelezésre, videózáshoz, rádiózáshoz, tanulásra vagy irodai, adminisztrációs munkafolyamatok elvégzéséhez keresnek egy terméket. Jó minőségű fotók vagy mozgóképek rögzítésére csak tökéletes fényviszonyok mellett alkalmas, a szelfikamerája elég ahhoz, hogy videotelefonálni lehessen vele. Tehát mindent összevetve a Nokia egy sokoldalú, de megfizethető tabletet tett le az asztalra. Kezdésnek ez egyáltalán nem rossz

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!