Kijátszotta a piszkos kártyát a hollandoknál az Apple

apple wwdc 2016 tim cook
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: Apple CEO Tim Cook speaks at an Apple event at the Worldwide Developer's Conference on June 13, 2016 in San Francisco, California. Thousands of people have shown up to hear about Apple's latest updates. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Alternatív fizetési rendszerek használata esetén is kéri a megszokott jutalékát.
Vágólapra másolva!

Nem csak az Egyesült Államokban került össztűz alá a mobilappok mikrotranzakciós vásárlásainál az App Store fizetési rendszerének kötelező használata miatt az Apple. Legutóbb decemberben a holland fogyasztóvédelem utasította a vállalatot, hogy specifikusan a randiappok számára tegye lehetővé az alternatív fizetési rendszerek használatát, méghozzá idén január közepéig. Ennek oka, hogy a körülményektől függően az Apple 15-30% jutalékot von le a kifizetett összegekből, más szolgáltatások használata esetén a messze kevesebb jutalék miatt sokkal több pénz maradna a fejlesztők zsebében.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

Az Apple az előre borítékolhatónak megfelelően reagált a hatósági utasításra: lehetővé tette a holland piacon az alternatív fizetési rendszerek használatát a randiappok számára, de az ezeken keresztül megvalósuló tranzakciókból ugyanúgy igényt tart a megszokott jutalékára.

Az ilyenkor kifizetendő jutalék összegének kiszámítása nem önbevallásos alapon működik, a fejlesztőknek egy Apple által készített új komponensen keresztül kell implementálniuk az alternatív fizetési rendszert. Ezen keresztül a cég árgus szemekkel figyeli, hogy mennyi bevételt csorog a fejlesztőkhöz, majd a saját adatai alapján állítja ki nekik a számlát.

Ezen túlmenően az Apple kikötötte, hogy a fejlesztők csak egyféle fizetési rendszert használhatnak a randiappokban. Ebben az a trükk, hogy kényelmi okból a fejlesztők jó eséllyel az Apple rendszere mellett szeretnék elérhetővé tenni az alternatívát, egyes ügyfeleket ugyanis eltántoríthat a vásárlástól, ha az Apple kényelmes fizetési megoldása helyett egy kártyaadatokat kérő felülettel találják szembe magukat.

A holland fogyasztóvédelem vizsgálja az Apple új feltételeit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!