Profilozná a mobilnetező ügyfeleit a német Vodafone

mobilozás telefonozás okostelefon mobilnet smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Ezzel segítené a relevánsabb hirdetések megjelenítésében a webhelyeket.
Vágólapra másolva!

Sarokba szorították az ingyen elérhető internetes kiadványokat a böngészőkbe egyre gyakrabban már gyárilag beépített követésblokkolási rendszerek, hiszen ezek miatt a reklámkiszolgáló partnereik nem képesek a korábban megszokott mértékben releváns hirdetéseket megjeleníteni a látogatóik számára, ami súlyos következményekkel jár a fenntartáshoz nélkülözhetetlen reklámbevételre.

Követné a mobilnetező ügyfeleit a német Vodafone, hogy relevánsabb reklámokat lássanak az interneten Forrás: Liza Summer / Pexels

A német Vodafone most egy garantáltan nagy vitákat generáló elképzeléssel rukkolt elő a probléma megoldására: minden egyes mobilnetezőjéhez egyedi azonosítókódot rendelne, ezen keresztül anonim módon profilozná őket, hogy a követőrendszerét használó publikációk újból relevánsabb reklámokat tudjanak megjeleníteni a látogatóiknak.

A távközlési cég szerint a rendszere úgy lett megtervezve, hogy ne lehessen kiütni a böngésző beállításainak módosításával, a sütik blokkolásával, vagy az IP-cím elmaszkolásával. Az utóbbit sajnos nem fejtette ki bővebben, azonban a VPN-szolgáltatást és a Tor-hálózatot használókkal jó eséllyel nem képes mit kezdeni a TrustPid, hiszen ezek erős titkosítással és harmadik felek által üzemeltetett átjárókkal teljesen elmaszkolják az adatforgalmat a szolgáltató elől, így elvileg azt sem tudja megállapítani, hogy melyik webhelyeket látogatták meg a felhasználók.

A vállalat szerint az ügyfelek a TrustPid weblapján letilthatják a követésüket, a rendszer egyelőre csak szűk körű tesztelés alatt áll, kiadói oldalról többek közt a Build.de vesz részt a kipróbálásában. A Spiegel értesülései szerint Németországban a Deutsche Telekom is fontolgatja egy ilyen rendszer bevezetését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!