Szekta szállhatta meg a Google egyik divízióját

Világhíressé vált legrosszabb üzleti döntések, galéria, 2022
A picture taken on Dec. 17, 2019 shows the headquarters of Google in Mountain View, California.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yasuaki Kobayashi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Munkaügyi bíróság lett belőle, nem csak a mesterséges intelligenciája perelné a vállalatot.
Vágólapra másolva!

Újabban különösen érdekes dolgozói perekkel kell szembenézni a Google-nek, az állítólag öntudatra ébredt LaMDA mesterséges intelligenciájának perindítási szándéka mellett mellett kiderült, hogy egy volt külsős munkatársa munkaügyi pert kezdeményezett ellene. Kevin Lloyd videóproducerként dolgozott a fejlesztőkkel való kapcsolattartással foglalkozó Google Developer Studiónál, ám állítása szerint egy vallási szekta tagjai aránytalanul nagy befolyásra tettek szert a divíziónál, az ezzel kapcsolatos elégedetlenkedése miatt pedig bosszúból menesztették.

Egyre érdekesebb pereket kap a nyakába a Google Forrás: The Yomiuri Shimbun / AFP - Yasuaki Kobayashi

A Fellowship of Friends egy kicsi és elitista vallási szekta, amely a nyilvános információk alapján abban hisz, hogy magasabb szintű létezés érhető el a szépművészet és a kultúra által, a főhadiszállása egy extravagáns ház a kaliforniai Oregon House közösségben. A szektát 2018 óta figyelő Jennings Brown újságíró szerint végső soron egy világvégét váró csoportról van szó, a Robert Earl Burtonnek hívott alapítója és vezetője pedig prófétaként ugyan nem vált be, ám a vádak szerint a követőinek kihasználásában profi, egyes volt tagok szexuális bántalmazás miatt is perelték.

A felperes azt tette szóvá, hogy a Google Developer Studio szektatag vezetője úgy egy tucatnyi társát vitte be a divízióhoz, Peter Lubbers elit köre ráadásul aránytalanul nagy befolyással van az egység működésére. Emellett a Google pénzéből lett csúcskategóriás hangosítás a vallási szervezet főhadiszállásán, a szekta borászati üzlete több százezer dollár értékben kapott megbízásokat a cégtől, a válalati rendezvények lebonyolítását pedig a lehető legnagyobb mértékben szektatagok végzik, ők állnak a recepciónál, fotóznak, zenélnek, adnak masszázst.

Kevin Lloyd a Google mellett a munkaerő-közvetítőként közreműködött ASG ügynökséget is perli, véleménye szerint jogsértő módon szüntették meg a munkaszerződését, megtorlásban részesült, érzelmileg bántalmazták, az ügynökség pedig nem védte meg a diszkriminációval szemben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!