Hiány van Oroszországban a cirill billentyűzetekből

microsoft bluetooth keyboard billentyűzet klaviatúra
Microsoft Bluetooth Keyboard
Vágólapra másolva!
A közbeszerzéseken nem is lehet más kiosztásúval szállítani a számítógépeket.
Vágólapra másolva!

A nyugati szankciók hatására idén májusban életbe lépett Oroszországban a párhuzamos importálás intézménye, ennek keretében a helyi vállalatok bármely olyan külföldi cégtől vásárolhatnak bizonyos márkáktól származó termékeket, amelyek képesek azokat legálisan értékesíteni számukra. Konkrét példával élve az Apple ugyan felfüggesztette a termékeinek Oroszországban való értékesítését, de az elektronikai kereskedések más országokból importálhatnak iPhone vagy Mac eszközöket az orosz vevők számára.

A szankciók ellenére nincs hiány Oroszországban a billentyűzetekből és laptopokból, ám elkezdett gondot jelenteni, hogy egyre gyakrabban nem orosz a kiosztásuk Forrás: Microsoft

Viszont a Kommerszant felhívta a figyelmet egy érdekes problémára a helyzet kapcsán: a más országokból beszerzett asztali számítógépes klaviatúrák és laptopos billentyűzetek egyre gyakrabban nem orosz kiosztásúak. Ez kellemetlenséget jelent a vevők számára, ráadásul a közbeszerzések esetén előírás a számítógépek orosz billentyűzettel való szállítása, az utóbbi okozza a nagyobb fejtörést a beszállítók számára.

Jelen pillanatban két megoldás van az asztalon, a gombkiosztásos problémával küzdő importőrök és kereskedők vagy a gombok átmatricázásával, vagy azok utólagos lézergravírozásával próbálnak felülkerekedni a kihíváson. A klaviatúrák utólagos gravírozása iránt február óta másfél-kétszeresére nőtt az igény, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium is ezt a megoldást javasolja, a szóvivő szerint az olcsósága miatt az eljárás érdemben nem növeli a klaviatúrák és a laptopok árait.

A disztribútorok szerint az év végére elérheti a 10 százalékot a nem cirill betűs billentyűzettel értékesített klaviatúrák és laptopok aránya Oroszországban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!