Hallókészülékként is beválhat az AirPods Pro

apple, iphone apple watch, telefon, okosóra, iphone 14, airpods, apple event, 2022. 09. 07.
CUPERTINO, CALIFORNIA - SEPTEMBER 07: An attendee wears new AirPods Pro during an Apple special event on September 07, 2022 in Cupertino, California. Apple unveiled the new iPhone 14 as well as new versions of the Apple Watch, including the Apple Watch SE, a low-cost version of the popular timepiece that will start st $249. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tökéletes, de sokkal divatosabb és jóval olcsóbb lehet a bevált megoldásoknál.
Vágólapra másolva!

A vezeték nélküli fülhallgatók egyik gyakorivá vált kényelmi extráját a környezeti hangokat áteresztő üzemmód jelenti, a funkciót aktiválva a termékek lejátsszák a beépített mikrofonjaik által felvett hangokat. Ezt eredetileg arra találták ki, hogy a viselőiknek ne kelljen kiszedniük a füleikből a kütyüket, mikor hallani kívánják például a forgalom zaját az utcán, vagy váltani kívánnak néhány szót valakivel.

A legtöbb teszten derekasan helytállt az AirPods Pro Forrás: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

A funkció láttán sokakban felmerült az ötlet, hogy akár hallókészülékként is használhatóak lehetnek a vezeték nélküli fülhallgatók, a Taipei Veterans General Hospital egészségközpont és oktatókórház kutatói pedig nemrég kipróbálták, hogy ez mennyire igaz. A teszteket Apple AirPods 2 és Apple AirPods Pro fülesekkel végezték, enyhétől közepes mértékűig terjedő hallásromlásban szenvedő betegek segítségével. A résztvevőknek segítség nélküli hallás után, majd vezeték nélküli fülhallgatókat és hallókészüléket viselve kellett elismételniük a példamondatokat.

A tanulmány szerint az olcsóbb Apple AirPods nem szerepelt túlságosan jól a hallókészülékekhez képest, de egyértelműen segített a résztvevőknek a mondatok megértésében. Az AirPods Pro ezzel szemben a legtöbb esetben egyenértékűnek bizonyult velük, de elvérzett azon a teszten, mikor a résztvevőkkel szemben állva olvasták fel a példamondatokat, ugyanez az olcsóbbik AirPods esetében is problémát jelentett.

A kutatók szerint a tesztelt AirPodsok közül még a drágábbik sem képes teljesen helyettesíteni a hallókészüléket, viszont ha anyagi okból nem reális a pácienseknek az igencsak drága termékek beszerzése, akkor átmeneti megoldásnak megfelelhetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!