Megdöbbentő változásokat ígér a Twitter új tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Hosszú huzavona után Elon Musk végül megvette az egyik legnépszerűbb közösségi médiumot, a Twittert. A világ leggazdagabb embere rögtön le is fejezte a vezetőséget, és már most belengetett néhány hajmeresztő változást, de hogy pontosan milyen irányt fog venni a Twitter, az egyelőre még erősen kérdőjeles.
Vágólapra másolva!

Az előző részek tartalmából

Kétségtelenül nem volt egyszerű menet, mielőtt eljutottunk idáig. Musk már korábban is a Twitter egyik legnépszerűbb felhasználója volt, azonban rendre kritizálta annak vezetőségét, amiért elnyomják a szólásszabadságot a platformon. Aztán az év elején derült ki, hogy a Tesla vezetője elkezdett Twitter-részvényeket vásárolni, és áprilisban odáig jutott, hogy már a cég 9,2%-a az övé volt.

Ezt követően jelentette be Musk, hogy 54,20 dolláros részvényenkénti áron, vagyis mintegy 44 milliárd dollárért megvenné az egész céget, majd kihúzná a tőzsdéről és magánvállalatként vinné tovább. A helyzet innentől rendkívül komplikálttá és nehezen követhetővé vált, de a Twitter előbb ellenséges felvásárlástól tartott, majd később maga Musk is többször igyekezett visszatáncolni az üzlettől.

Forrás: Salon / Getty Images

Kezdetben még arra hivatkozott, hogy a Twitter felhasználói között jóval több mint 5% a botok (vagyis nem valódi felhasználók) aránya, amit a Twitter vezetősége tagadott. Musk újabb és újabb kifogásokat igyekezett találni, miközben a közösségi oldal részvényeinek értéke elkezdett zuhanni, így perbe akarták fogni Muskot, és arra kötelezni, hogy az eredeti ajánlatát tiszteletben tartva vigye végig a felvásárlást.

A per elől Musk mindenképp ki akart bújni, az ugyanis valószínűleg kellemetlen részleteket hozott volna nyilvánosságra, de ez nem sikerült neki, leginkább egy delaware-i bíró, Kathleen McCormick kitartása miatt, aki mindenáron végig akarta vinni a jogi procedúrát. Úgyhogy Muskot végül gyakorlatilag belekényszerítették, hogy megvegye a Twittert, és ezzel a pereskedés is parkolópályára került.

Hangosan érkezett meg

Végül az üzlet október végére lezárult, és mostantól Musk, valamint más külsős befektetők kezébe került a cég (a második legnagyobb tulajdonos például Szaúd-Arábia). Habár Musk egyelőre nem nevezett ki új vezérigazgatót, nagyon úgy tűnik, hogy egy ideig ő maga fogja betölteni ezt a pozíciót, és neki is látott a tisztogatásnak: az első napon kirúgta Parag Agrawal vezérigazgatót, Ned Segal pénzügyi igazgatót és még két másik felső vezetőt, akiket biztonsági őrök kísértek ki a Twitter főhadiszállásáról.

Elon Muskot körbeállják az alkalmazottak a Twitter főhadiszállásán lévő kávézóban Forrás: Twitter

Musk állítólag arról beszélt, hogy a Twitter alkalmazottainak 75%-át fogja elbocsátani, ám később ezt tagadta. Az ügyre rálátó források szerint azonban így is jelentős leépítéseket tervez: a Teslától hozott át tanácsadókat, akikkel alaposan átvilágítják a cég működését, és erőteljes nyirbálásokat tervez a középvezetésben és az olyan mérnökök köreiben, akik megítélése szerint az elmúlt időszakban semmit nem tettek hozzá a Twitter fejlődéséhez.

Úgy tudni, Musk ezzel az egésszel nem akar sokáig várni, és a különböző részlegek már állítják össze a listákat, hogy kiktől kellene megszabadulni, az elbocsátások pedig napokon belül meg is fognak történni.

Nagyobb változások jöhetnek

Musk egyelőre kevés konkrétumot árult el arról, miképp képzeli el a Twitter közeli jövőjét. Sokan úgy vélték, hogy a vezetése alatt teljesen abbamarad majd a moderálás, és tényleg bárki szabadon beszélhet majd a közösségi oldalon, erről azonban egyelőre nincs szó: az új cégvezér elsősorban a hirdetők megnyugtatására közölte, hogy a szélsőjobbnak és a szélsőbalnak, valamint a gyűlöletbeszédnek továbbra sem lesz helye a platformon.

Ehhez hasonlóan nem állította vissza rögtön a korábban kétes körülmények között letiltott Twitter-fiókokat, így egyelőre Donald Trump volt amerikai elnök sem térhetett vissza a közösségi oldalra. Musk ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a moderációval és a letiltott fiókok esetleges újraengedélyezésével kapcsolatban egy újonnan létrejövő tanács fog dönteni, melynek tagjai között mindenféle "diverz nézőponttal" rendelkező ember kap majd helyet.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az egyetlen konkrétabbnak tűnő belengetett változás, hogy a Twitter Blue nevű előfizetéses csomag árát megnövelné 5 dollárról 8 dollárra, és ehhez kötné a fiókok hitelesítését is. Ez utóbbi azt a bizonyos kék pipát jelöli a felhasználók neve mellett, amivel jellemzően politikusok, újságírók, művészek, celebek és hasonlók azonosíthatják be, hogy tényleg az ő fiókjukról van szó.

Ennek fizetőssé tétele felvethet olyan aggályokat, hogy kevesebb hitelesített fiók lesz, hiszen nem biztos, hogy mindenki ki akar fizetni ezért 8 dollárt. Ugyanakkor többen rámutattak arra, hogy jelenleg a hitelesített fiókok között is sok a bot, akiket meg lehetne tizedelni azzal, ha fizetőssé tennék ezt a lehetőséget.

Az kétségtelen, hogy bár a Twitter Magyarországon nem kiemelkedően népszerű, nyugaton egy rendkívül sokak által használt platform, aminek az élete most alaposan felbolydult. De hogy pontosan mit tartogat a jövő és milyen irányba fog elmenni, azt talán egyedül jelenleg csak maga Elon Musk tudja.