Megoldatlan a füstölő számítógépek ügye

nvidia geforce rtx 4090
Hiába támogatta gyárilag a 12VHPWR csatlakozást a tápegység, a GeForce RTX 4090 fogyasztása túl soknak bizonyult
Vágólapra másolva!
A tápegységek natív csatlakozóit is megolvaszthatja a GeForce RTX 4090.
Vágólapra másolva!

Az AMD Radeon RX 7900 XTX bejelentését követően kétség sem maradt afelől, hogy a most rajtoló kártyageneráció bajnoka a GeForce RTX 4090 lesz, a következő két évben ennél erősebb modellt legfeljebb az NVIDIA lehet képes piacra dobni. Viszont egyre komolyabb árnyékot vet az 1600 dolláros termék sikerére, hogy az akár 450W fogyasztása miatt egymás után jönnek a panaszok a betáplálására használt áramkábelek csatlakozóinak megolvadásáról.

Hiába támogatta gyárilag a 12VHPWR csatlakozást a tápegység, a GeForce RTX 4090 fogyasztása túl soknak bizonyult Forrás: Ricky TO / Facebook

A videókártya már nem a megszokott PCIE áramcsatlakozókat használja a külső tápellátás felvételére, hanem ATX 12VHPWR típust. Ez újdonság a piacon, a legtöbb tápegység natívan nem kínál ilyet, így minden RTX 4090 mellé jár egy adapterkábel, amely az egyik végén modelltől függően három vagy négy darab, nyolctűs PCIE áramkábelt egyesít, a másik végén pedig 12VHPWR csatlakozó található.

Az eddig olvadásos panaszok olyan gamerektől érkeztek, akik a kártyájuk mellé kapott adapterkábelt használták az RTX 4090 és a tápegységük összekötésére, így sokan reménykedtek abban, hogy csak a kiegészítő rossz minőségű, de a 12VHPWR-t már alapvetően támogató tápok használata esetén nem lesz ilyen probléma. A napokban sajnos bizonyíték érkezett ennek az ellenkezőjére, egy gamer MSI MEG AI1300P tápegységének csatlakozója is ugyanúgy megolvadt, mint másoknál az adapterkábel.

Az olvadásos probléma most már kezd aggasztóvá válni, az NVIDIA az első beszámolók óta vizsgálja a helyzetet, azonban hírünk írásáig semmit sem közölt az ügyben. A legnépszerűbb elmélet szerint gyenge lehet a 12VHPWR csatlakozókba befutó kábelvégekre tett érintkezők forrasztása, emellett pedig az áramkábel csatlakozóhoz túl közeli meghajlítása is kiválthatja a gondot, vagy legalábbis hozzájárulhat a kialakulásához.

A most pórul járt gamer nem csak az új tápegységét, de a GeForce RTX 4090 videókártyáját is az MSI-tól vette, a gyártó mindkettőt kicserélte a panaszának bejelentését követően.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!