Csökkenhet karácsonyra a GeForce RTX 4080 ára

nvidia geforce rtx 4080 videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 4080
Vágólapra másolva!
Túl vastagon fogott a ceruza, nem viszik a prémium terméket a gamerek.
Vágólapra másolva!

A csúcsmodell GeForce RTX 4090 után november közepén csendben piacra került az NVIDIA második Lovelace architektúrás grafikus kártyája is. A GeForce RTX 4080 egy szörnyeteg, képes a leginkább hardverigényes játékokat 4K felbontásban legalább 60 képkockás sebességgel futtatni.

Rossz eladásokat produkál a GeForce RTX 4080, miután a gamerek viszonylag kicsi felárért cserébe már RTX 4090-et is kapnak Forrás: NVIDIA

A független tesztek szerint a posztergyerek testvéréhez képest 25%-kal lassabb az RTX 4080, de a GeForce RTX 3090 Ti-nál már 16%-kal gyorsabb, a közvetlen előd GeForce RTX 3080-hoz képest pedig drámai 49% teljesítménybeli pluszt képes felmutatni. Az AMD Radeon RX 6950 XT-t olyan 25%-kal körözi le, csak hogy a konkurencia tekintetében is sikerüljön feltenni a térképre.

Mindez szép és jó, azonban az 1199 dolláros ajánlott fogyasztói ára túlságosan magasnak bizonyult, így az NVIDIA és a gyártópartnerek nagy bánatára kifejezetten rosszul fogy az RTX 4080. Ennek egyik okát a ténylegesen megvásárolható kártyák még az ajánlottnál is jóval magasabb ára jelenti, a vevőknek gyakran csak 10% felárat kell kifizetniük a GeForce RTX 4090-ért, így inkább azt választják.

Egy iparági forrás szerint a helyzet miatt az NVIDIA a termék árának mérséklése mellett döntött. Az árvágás mértéke sajnos nem ismert, elméletileg december közepén lép majd életbe, körülbelül a rivális Radeon RX 7900 XT és 7900 XTX piacra kerülésével párhuzamosan.

Ezek a játékok javában várhatóan hasonló teljesítményt nyújtanak majd, viszont 899 dollár és 999 dollár az ajánlott fogyasztói áruk.

Érdekességként a forrás szerint a Radeonok megjelenésének ettől függetlenül nincs köze a GeForce RTX 4080 árának visszavágásához: az NVIDIA teljesen a saját okaiból döntött a lépés mellett, nem tartja veszélyesnek az AMD új generációs termékeit az eladásaira.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!