Ezért jött másolás és beillesztés nélkül az iPhone

Steve Jobs, iPhone, 2007
(FILES) This file photo taken on January 9, 2007 at the Macworld Conference in San Francisco, California shows Apple chief executive Steve Jobs unveiling the iPhone, an ultra-slim new mobile phone - less than half-an-inch (1.3 centimeters) thick - boasting a phone, Internet capability and an MP3 player as well as featuring a two megapixel digital camera, Jobs said. Apple celebrates on January 9, 2017 the 10th anniversary of the unveiling of the Iphone, the smartphone that revolutionised the technological world. / AFP PHOTO / TONY AVELAR
Vágólapra másolva!
Elárult néhány eddig nem ismert kulisszatitkot az Apple volt mérnöke.
Vágólapra másolva!

Elképesztő belegondolni, de forgalmazás kezdete alapján június 29-én már 15 éves lesz első iPhone, a 6,1 milliós eladással büszkélkedő készülék öntötte a jelenleg ismert formájukba az okostelefonokat, vezette be azokat széles körben a fogyasztói piacra. A közelgő évforduló kapcsán most előrukkolt pár érdekes információval a korszakváltó mobil egyik kulcsfontosságú szoftvermérnöke, az eredetileg a Safari böngésző fejlesztését is felügyelt Ken Kocienda.

Steve Jobs az első iPhone bemutatóján Forrás: AFP/Tony Avelar

Kocienda egy korai kritikára adott választ, sokan értetlenkedtek annak idején, hogy miért nem volt sokáig elérhető a készüléken a másolás és beillesztés, a lehetőségre az iPhone 3GS mobillal együtt megjelent iPhone OS 3 operációs rendszerig kellett várni.

A hiányosság magyarázata végtelenül egyszerű: Kocienda csapata rendkívül elfoglalt volt az ennél is fontosabb funkciók implementálásával, ráadásul a látszólagos egyszerűsége ellenére komoly fejfájást okozott a másolás és beillesztés működésre bírása.

A nem magától értetődő problémákat az jelentette, hogy egyrészt a kijelző véletlen érintgetései miatt egy szimpla implementációval közel használhatatlannak bizonyult a funkció, másrészt pedig az ujjaik vélt és valós geometriája közti eltérés miatt a mobilozók nem is ott érintették meg a 3,5 hüvelykes kijelzőt, mint ahol szerették volna, amit kompenzálni kellett valahogy.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!