GPS-koordinátákat küldött az anonim chatapp

mobilozás okostelefon smartphone társkeresés társkereső szökőkút park tavasz
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Továbbra is pár méteres pontossággal meghatározható az üzenő felek helyzete.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtized rengeteg magánszférával kapcsolatos botránya után a többség azt gondolná, hogy manapság legalább már mellbevágó adatvédelmi szarvashibákat nem követnek el a webszolgáltatások és a mobilappok fejlesztői, például nem szivárogtatják ki a felhasználóik pontos földrajzi koordinátáit.

Minden üzenethez hozzácsapta a küldők GPS-koordinátáit a Yik Tak Forrás: Freestocks.org / Pexels

A valóság most újból megmutatta, hogy veszélyes feltételezésekbe bocsátkozni. Az aktuális botrány a Yik Tak anonim üzenetküldő körül pattant ki, a szolgáltatás csevegőszobába teszi az egymás 8 km-es sugarában lévő felhasználókat, régen elsősorban a fiatalok körben volt népszerű rejtélyes idegenekkel chatelni benne. Az app első körben 2013-2017 között volt elérhető, a rajta keresztül történt zaklatások és a felhasználók elveszítése miatt lehúzta a rolót, ám tavaly váratlanul visszatért.

David Teather informatikus hallgató a Yik Tak üzenetküldő mobilappját megvizsgálva nemrég rájött, hogy az app minden üzenethez hozzácsapta a küldő fél GPS-koordinátáit, így tipikusan 3-5 méteres pontossággal megállapítható volt a feladók pozíciója az üzeneteik elküldésének idején. A koordinátákat az egyedi felhasználói azonosítókkal kombinálva ráadásul nemhogy leleplezhetővé, de követhetővé váltak a felhasználók, lehetőség nyílhatott a megkeresésükre és személyes zaklatásukra.

A pontos GPS-koordináták nem láthatóak az app felületén, csak elnagyolt távolságokat vagy helyszíneket jelez ki a Yik Tak, ennek a funkciónak a megvalósítása érdekében lettek hozzácsatolva a GPS-koordináták az üzenetekhez. Az app fejlesztője nem reagált a problémát felfedezett diák és a Motherboard megkeresésére, de április 28. és május 10. között három frissítést is kiküldött az apphoz.

Teather szerint az app már nem küldi le a többi felhasználó koordinátáit a mobilokra.

Ezzel viszont a probléma nem lett megoldva: egyrészt a Yik Tak programozási felületén keresztüli adatszivárgás miatt továbbra is simán lekérhetőek a koordináták, másrészt pedig háromszögeléses módszerrel, a telefon földrajzi helyzetének meghamisításán keresztül szintén kideríthető a kapott üzenetek elküldésének helye.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!