Már jachtokon is elérhető Elon Musk internete

spacex starlink maritime műholdas internet
Már hajókon is igénybe vehető a Starlink műholdas internet
Vágólapra másolva!
Nem maradnak gyors netkapcsolat nélkül az üzleti felhasználók és a különösen tehetősek.
Vágólapra másolva!

Nagy tempóban terjeszkedik az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX műholdas internetszolgáltatása, a két hónapja már Magyarország területéről is igénybe vehető Starlink megkezdte a mozgó járművek támogatását. Ennek keretében elsőként lakókocsikhoz hasonló földi járművekre vált telepíthetővé, most pedig megérkezett a hajós Maritime verziója, ezt óceánjárókra, kereskedelmi hajókra, és persze luxusjachtokra szánja a vállalat.

Már hajókon is igénybe vehető a Starlink műholdas internet Forrás: Starlink

A Starlink Maritime szolgáltatás az eddigitől eltérő vevőegységet használ, a hardverének egyszeri költsége tízezer dollár, azaz jó 4 millió forint, míg a netszolgáltatás havidíja ötezer dollár, bő 2 millió forint. Bizonyos típusú hajók esetében gyakori az időszakos használat, így bármikor felfüggeszthető a szolgáltatás és a számlázás, hogy ne sokallják a költséget a világ Jeff Bezosai.

A vállalat 100-350 Mbps letöltési és 20-40 Mbps feltöltési sebességű kapcsolatot kíván biztosítani a hajókon, 99ms alatti késleltetés mellett, bár ezek pusztán célok, nem pedig számonkérhető ígéretek a SpaceX részéről. Emellett jelenleg földrajzilag is limitált a szolgáltatás, bár ha minden jól megy, akkor 2023 első negyedévében megszűnhet ez a probléma.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!