Marad a Radeon chip a Samsung rendszerlapkáiban

samsung exynos amd radeon
Dr. Lisa Su vezérigazgató az AMD computexes bejelentésén
Vágólapra másolva!
Nem tér vissza az ARM Mali használatához az Exynos csúcsmodellekben a gyártó.
Vágólapra másolva!

Július végén a Qualcomm közölte a befektetőivel, hogy a következő időszakban a prémium Samsung Galaxy eszközök exkluzívan az éppen legújabb Snapdragon rendszerlapkáját használják majd. Ez komoly presztízsveszteség a Samsung saját chiptervező divíziójának, minden igyekezet ellenére az Exynos modelljeivel eddig nem tudta megszorongatni a Qualcomm csúcstermékeit, a puszta teljesítmény mellett a fogyasztás és a hőtermelés terén is alulmaradtak a házon belüli megoldásai.

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az Exynos 2200, de még nem adta fel a Samsung, ráadásul marad az AMD Radeonokban használt grafikus architektúra használatánál Forrás: AMD

A hírek szerint a Samsung chiptervező részlege jelenleg épp rendezni próbálja a sorait, az elvárásokhoz képest kiábrándítóan teljesítő Exynos rendszerlapkák iteratív fejlesztési kísérlete helyett a munkát szinte elölről kezdve újra megpróbál a Qualcomm Snapdragon chipek babérjaira törni, bár így évekre lehetünk még a következő trónbitorlásra szánt rendszerlapkáinak megjelenésétől.

A Samsung nem kívánta kommentálni az elmúlt hetek és hónapok pletykáit, azonban most a hallgatást megtörve annyit megerősített, hogy a jövőbeli Exynos csúcs rendszerlapkák maradnak majd az AMD Radeon videókártyákhoz kifejlesztett grafikus architektúrára használatánál, nem tér vissza ezekben az ARM Malihoz.

Jelen pillanatban a vállalat egyetlen Radeon videóvezérlőt használó rendszerlapkával rendelkezik, az Exynos 2200 modell a Galaxy S22 mobilcsalád Európában forgalmazott változataiban érhető el, a jelenlegi generációs konzolokban és videókártyákban is használatos RDNA2 architektúrára épül. A Samsung nem használja az AMD márkajelzéseit, így Xclipse 920 névre keresztelte a benne lévő grafikus processzort.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!