Blokkolják Indiában a VLC videólejátszó webhelyét

vlc player medialejatszo
VLC Player 3.0
Vágólapra másolva!
Félreértés állhat a háttérben, fél éve nincs hivatalos indoklás a helyzetre.
Vágólapra másolva!

Az Internet Freedom Foundation jogászi segítségével panaszt nyújtott be a világ egyik legnépszerűbb számítógépes médialejátszó alkalmazását fejlesztő VideoLAN az indiai távközlési és informatikai minisztériumokhoz. A nyílt forráskódú projektet gondozó, franciaországi székhelyű szervezet nem érti, hogy a nagy indiai internetszolgáltatók java miért blokkolja február közepe óta a VLC webhelyét, a tapasztalatok szerint változatos technikákkal akadályozzák meg az internetezőket annak betöltésében.

Február közepe óta nem érhető el VLC Player hivatalos weblapja Indiában Forrás: VideoLan

Súlyosbítja a helyzetet, hogy India pont a lejátszóprogram egyik legnagyobb piaca, a letöltéseinek 10 százaléka jött korábban az országból, így a helyi felhasználók most kénytelenek alternatív forrásokból beszerezni a programot. Ezek esetében viszont nem garantálható, hogy kártevőktől mentesen érkezik az alkalmazás, egyes bűnözők malware-rel kiegészített változatokat terjesztenek belőle. A hivatalos webhely blokkolásával a minisztériumok szükségtelen veszélynek teszik ki az indiai internetezőket.

Jean-Baptiste Kempf, a VLC vezető fejlesztője szerint a blokkolás mögött talán az állhat, hogy az illetékesek félreértették a Symantec biztonsági cég áprilisi riasztását, miszerint kínai hackerek többek közt a VLC módosított verzióját is felhasználják az áldozataik számítógépeihez való távoli hozzáférésre. Viszont a blokkolás február közepén kezdődött, másfél hónappal a figyelmeztetés nyilvános befutása előtt, bár végső soron nem jelent semmit.

Pont az efféle manipulációk miatt fontos, hogy a hivatalos forrásból letölthető legyen a népszerű alkalmazás.

A VideoLAN a mai napig nem kapott semmiféle hivatalos értesítést a VLC webhelyének blokkolásával kapcsolatban, az eddigi kapcsolatfelvételi kísérleteire pedig nem érkezett reakció, ezért próbál most az Internet Freedom Foundation közreműködésével intézkedni az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!