Visszaállíthatóak a mobilokon kitakart képek

google pixel 4a okostelefon mobilozás telefonhívás
Google Pixel 4a
Vágólapra másolva!
Orbitális biztonsági hibát találtak a Google Pixel mobilok képszerkesztőjében.
Vágólapra másolva!

A mobilokon készült képernyőképek internetes megosztása során a többségnek sikerül eltüntetnie azokról az esetlegesen érzékeny információkat, a képszerkesztőkben általában nyírást, homályosítást, vagy kisatírozást szokás igénybe venni erre a célra. Most fény derült egy megdöbbentő hibára a Google Pixel okostelefonokon, a Pixel Markuppal cenzúrázott képek részlegesen visszaállíthatóak, rossz esetben a visszanyert részek tartalmazzák az eltüntetni kívánt információkat.

A régi képfájl felülírásakor csak annak az elejébe írta be az új képet a Pixel Markup, az utána következő, már szükségtelen képi adatokat viszont nem törölte ki az állományokból Forrás: Simon Aarons

A hiba úgy működik, hogy a cenzúrázást követően a képfájlok jellemzően kisebb méretűvé válnak, azonban a Markup Tool úgy mentette vissza a kisebb cenzúrázott képet az eredeti nagy képállomány elejébe, hogy nem törölte az utána következett további adatokat. A csak részlegesen felülírt képfájlok megnyitásakor látszólag minden rendben van, de kinyerhetőek belőlük a nem törölt képi adatok.

A mégsem annyira cenzúrázott képek közösségi médiában való megosztása esetén előfordulhat, hogy a portálok újratömörítik és újraírják a fájlokat, a folyamat során megsemmisítve a problémát jelentő hulladék adatokat. Emiatt például a Twitteren és a Facebookon megosztottakból nem állíthatóak vissza a hulladék információk, de a Discord bizonyítottan nem nyúl hozzá a fájlokhoz.

A márciusi androidos rendszerfrissítéssel a Google megszüntette a hibát, hírünk írásakor a javított szoftver a Pixel 4a / 5a / 7 / 7 Pro mobilokra volt telepíthető. A potenciálisan problémás képekkel rendelkezők ezen a demóoldalon nézhetik meg, hogy mit lehet visszaállítani a képallományaikból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!