Megfelezhető lehet a villanybojlerek fogyasztása

légkondi, indukció, elektromos bojler, konnektor, indukciós főzőlap, elektromosság, légkondicionáló, illusztráció, rezsi, rezsicsökkentés, 07.22.
Vágólapra másolva!
A Heata startup szerverrel melegítené az otthoni bojlerekben lévő vizet.
Vágólapra másolva!

Innovatív megoldással állt elő a brit Heata startup a nagy teljesítményű szerverek által megtermelt hőenergia hasznosítására, otthoni villanybojlerek kiegészítő fűtésére fordítaná azt. Nagyon egyszerűen működik az elképzelés, csak rá kell szerelni egy különleges házú szervert a villanybojlerre, a kettőt egy hőcserélő köti össze, ami átadja a szerver által termelt hőt a bojler burkolatának.

Angliában már megkezdődött a koncepció valós életbeli tesztelése, a Heata szerint a szerver által leadott hőnek köszönhetően 56%-kal redukálható a villanybojlerek fogyasztása. Ez drámai csökkenést hozhat a háztartások áramszámlájában, plusz a bojler meghibásodása esetén is lesz némi langyos víz a megjavításukig, mindeközben pedig évi 1 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás.

Természetesen a szerverek működéséhez áramra és internetkapcsolatra van szükség, ám a Heata dolgozik rajta, hogy ezeket saját szerződéseken keresztül tudja biztosítani a szervereit felszereltetők számára. Elképzelése szerint a szerverek üzemeltetési költségei nem jelennének meg a háztartások megszokott rezsijében, az ügyfeleknek csak otthont kellene biztosítaniuk az eszközöknek, alapvetően semmi dolguk sem lenne velük vagy miattuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!