Emberi segítség nélkül kötött szerződést két mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia, chatgpt, MI, Ai
Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van.
Vágólapra másolva!
A világon elsőként a mesterséges intelligencia bemutatta, hogy képes önállóan, emberi közreműködés nélkül szerződést kötni egy másik mesterséges intelligenciával. A kérdés, hogy jó-e ez nekünk.
Vágólapra másolva!

A brit Luminance mesterséges intelligenciával foglalkozó cég saját fejlesztésű, nagyméretű nyelvi modelljén (LLM) alapuló mesterséges intelligencia-rendszert fejlesztett ki a szerződések automatikus elemzésére és módosítására. Az LLM-ek az AI-algoritmusok egy olyan típusa, amely általános célú nyelvi feldolgozásra és generálásra képes, ilyen például az OpenAI által fejlesztett ChatGPT is.

Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van a mesterséges intelligencia, ezért nem árt folyamatosan ellenőrizni a munkáját. Forrás: Origo

Jaeger Glucina, a Luminance vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég új AI-jának célja az volt, hogy kiküszöbölje a papírmunka nagy részét, amelyet az ügyvédeknek jellemzően nap mint nap el kell végezniük.

Ez nem más, mint mesterséges intelligencia, amely mesterséges intelligenciával tárgyal, egészen a szerződés Wordben történő megnyitásától kezdve a feltételek megtárgyalásáig, majd az aláírásra való elküldéséig" - mondta a CNBC-nek adott interjúban.

A Luminance Autopilot funkciója sokkal fejlettebb, mint a Lumi, a cég ChatGPT-szerű chatbotja.Ez az eszköz, amelyet a vállalat szerint úgy terveztek, hogy inkább egy jogi „robotpilótaként" működjön, lehetővé teszi az ügyvédek számára, hogy lekérdezzék és felülvizsgálják a szerződés egyes részeit, hogy azonosítani tudják a problémás pontokat és záradékokat.
Az Autopilot segítségével a szoftver az embertől függetlenül működhet - bár az emberek továbbra is képesek a folyamat minden egyes lépését felülvizsgálni, és a szoftver naplót vezet a mesterséges intelligencia által végrehajtott összes változtatásról.

Jogi „robotpilóta

A bemutatón a mesterséges intelligencia tárgyalói oda-vissza tárgyaltak egy titoktartási megállapodásról (NDA), amelyet az egyik fél alá akar íratni a másikkal.

„Az NDA-k a jogi szakma egyik legnagyobb gondját képviselik, nem utolsósorban azért, mert szigorú titoktartási korlátokat szabnak meg, és hosszas vizsgálatot igényelnek. A kereskedelmi csapatok gyakran arra várnak, hogy a jogi csapatok elkészüljenek az NDA-kkel, hogy a dolgok a következő szakaszba léphessenek" - mondta Glucina a CNBC-nek. „Ez hátráltathatja a bevételt, hátráltathatja az új üzleti partnerségeket és az általános üzleti ügyleteket. Ha tehát megszabadulunk ettől, az óriási hatással lesz az üzlet minden területére."

A Glucina szerint a jogi csapatok idejük mintegy 80%-át a rutinjellegű dokumentumok felülvizsgálatával és megtárgyalásával töltik. Ezen segíthet a mesterséges intelligencia alapú rendszer.

A Luminance szoftvere a vitás záradékok piros színnel történő kiemelésével kezdődik. Ezeket a záradékokat ezután megfelelőbbre módosítja, és a mesterséges intelligencia naplót vezet a változásokról, amelyeket a folyamat, és az oldalon végrehajtott változtatások során végigkövet. Az AI figyelembe veszi a vállalatok preferenciáit azzal kapcsolatban, hogy általában hogyan tárgyalnak a szerződésekről.

Tehermentesítheti a jogi osztályokat.

A Luminance rendszere tehermentesítheti a cégek jogi osztályait és ez nem azt jelenti, hogy a jogászokra többé nem lesz szükség. Csupán arról van szó, hogy az egyhangú, az emberi elmét könnyen felőrölő munkát átveheti az ügyvédektől és ezzel felgyorsíthatja a szerződések átnézését, összehangolását. Ezzel pedig elérhető az az ideális állapot, hogy a jogi osztálynak csak a tényleg érdemi jogi munkával kelljen foglalkoznia és természetesen azzal, hogy időről időre ellenőrzi a mesterséges intelligencia munkáját.

A cég egyébként egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe kerül a szoftvere. A vállalat éves előfizetési tervezeteket értékesít, amelyek korlátlan számú felhasználó számára teszik lehetővé a termékek elérését, és ügyfelei között olyan cégek szerepelnek, mint a Koch Industries és a Hitachi Vantara, valamint tanácsadó cégek és ügyvédi irodák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!