Kéretlenül telepít felesleges programokat a Windows

laptop notebook számítógép windows 10 home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A sejtettnél is bizarrabb hiba miatt tűnt fel a HP Smart segédprogram a számítógépeken.
Vágólapra másolva!

Frusztráló és érthetetlen jelenségről érkeztek hírek a napokban, a Windows 10 és a Windows 11 rendszerű számítógépeket használók egy része egyszer csak azt vette észre, hogy megjelent a printerek kezelésére kitalált HP Smart segédprogram a PC-jén.

Jó eséllyel rengeteg számítógépezőnek nem tetszik, hogy a Microsoft jóváhagyás nélkül appokat telepítget az eszközére Forrás: Maurício Mascaro / Pexels

A Microsoft mostanra megerősítette a helyzetet, valóban a gyári Microsoft Áruház alkalmazásbolt installálta a kéretlen appot, azonban a feltételezésekkel ellentétben nem egy félresikerült szerveroldali beállítás állt a háttérben. Ennél bizarrabb a helyzet, a Windowsok egy hiba miatt átnevezték az érintett felhasználók nyomtatóit „HP LaserJet M101-M106" névre, a fantom printer megjelenése váltotta ki automatikusan a HP Smart alkalmazás installációját a Windows Áruházból.

A megfelelőnek tűnő nyomtatókezelő segédprogram automatikus telepítése alapvetően egy kényelmi funkció a Windowsban, de az appok engedélykérés nélküli telepítése erősen megkérdőjelezhető praktika a vállalat részéről. Az elmúlt években újból és újból feltűnt mintának megfelelően a Microsoft ezúttal is figyelmen kívül hagyja, hogy a számítógépezők rendelkeznek a PC-jük felett, és az állítólagos érdekeikre hivatkozva, önkényesen döntéseket hoz helyettük.

Az ilyen esetekben csak egy ablaknak kellene felpattannia, hogy szeretné-e telepíteni az éppen relevánsnak tűnő alkalmazást a felhasználó, és akkor teljesen rendben lenne a kényelmi funkció.

Ez a módszer ugyanis elég komoly visszaélésekre ad lehetőséget, mert hiába mondja a Microsoft, hogy ezek a teljesen automatikus telepítések biztonságosak, azért, ha belegondolunk, hogy van egy rendszer a gépünkön, ami az engedélyünk nélkül bármikor szoftvereket telepíthet a számíógépre, akkor felmerül a kérdés, hogy ezt a rendszer hogyan tudják feltörni rosszindulatú támadók. Azaz inkább az, hogy mikor fogják feltörni rosszindulatú támadók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!