Betiltották a gyerekkori okostelefonozást a szülők

telefon nyomkodás gyerekek gyalogos átkelés közlekedés veszély
A telefonnyomkodó közlekedők megóvása a cél Zágrábban - illusztráció
Vágólapra másolva!
Csak középiskolás kortól használhatnak okostelefont egy írországi kisváros fiataljai.
Vágólapra másolva!

Joggal aggódhatnak a gyermekeik túl korai okostelefonozása miatt a szülők, a figyelmüket lekötő technológia negatívan befolyásolhatja a szociális képességeik fejlődését, könnyen belefuthatnak az életkoruknak nem megfelelő tartalmakba, kapcsolatba kerülhetnek rájuk vadászó személyekkel.

Ha minden jól megy, akkor ritkaság lesz az írországi Greystones-ban az okostelefonozó általános iskolás Forrás: Shutterstock / Photographee.eu

Elméleti síkon a szülők megtehetik, hogy csak egy általuk jónak látott életkorban adnak okostelefont a gyermekeik kezeibe. A valóságban nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ha az összes társuk okostelefonozik, akkor bánthatja a gyermekeket a szociális hálójukban történő események egy részéből való folyamatos kimaradás, továbbá akár zaklatásban is részesülhetnek a másságuk miatt.

A Dublin közelében található Greystones kisvárosban most megpróbálnak tenni a helyzet ellen. A 18 ezer fős település egyik általános iskolájának igazgatónője felvetette a többi helyi iskola és a széles szülői közösség számára, hogy középiskolás kor előtt senki se adjon okostelefont a gyermekének, azaz körülbelül 13 éves kor előtt legfeljebb nyomogómbos alapmobiljuk lehessen.

A Szent Patrik Általános Iskolát vezető Rachel Harper szerint a gyermekek egyre korábban kezdik ostromolni a szüleiket az okostelefonos igényükkel, újabban már a kilencévesek is ilyen eszközt akarnak maguknak, részben emiatt pedig folyamatosan csökken a gyermekkoruk tényleges hossza.

A szülők által önkéntes alapon kivitelezendő telefontiltási ötletet a többi helyi általános iskola tanári kara is jónak tartja, továbbá látszólag a szülők között is sikerült elég támogatóra lelni, így a remények szerint sikerülhet betiltani az okostelefonok használatát az általános iskolások körében.

A kezdeményezés Stephen Donnelly egészségügyi miniszter érdeklődését is felkeltette, javasolja az országos bevezetését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!