Megint segélyhívót szőnyegbombázott az iPhone

Franciaország, Hellfest Summer Open Air, rockfesztivál, metál fesztivál, Clisson, zenei fesztivál, 2023. 06. 15.
Heavy metal fans attend a concert during the Hellfest Summer Open Air rock festival in Clisson, western France, on June 15, 2023. (Photo by Sebastien SALOM-GOMIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Most épp fesztiválozók miatt ugrott ötszörösére a téves segélyhívások száma.
Vágólapra másolva!

Újból izzasztó helyzetet okozott a tavaly ősszel piacra került iPhone és Apple Watch termékek balesetérzékelési funkciója a segélyhívón. Az áldozat ezúttal Tennessee állam Coffee megyéjének diszpécserszolgálata volt, a munkatársainak bizony szükségük volt a kávéjukra, miután a 80 ezer látogatót fogadott Bonnaroo zenei fesztivál ideje alatt ötszörösére ugrott a téves segélyhívások száma.

Algoritmusok megzavarására alkalmas cselekmények valósulhatnak meg a fesztiválokon Forrás: AFP/Sebastien Salom-Gomis

Scott LeDuc, a megye segélyhívó központjának vezetője szerint a helyzetet a fesztivál közönsége okozta, a tombolásukkal járó mozgások alapján a mobiljaik és okosóráik tévesen tárcsázták a segélyhívót. LeDuc szerint a diszpécserszolgálat munkatársai és a helyszínen lévő hivatásosok is állták a sarat, a rengeteg extra segélyhívás ellenére egyetlen valódi vészhívást indított személynek sem kellett várakoznia, továbbá a tévesen hívást indítottak épségéről is sikerült meggyőződni.

A vészhívós helyzetre reagálva az Apple felajánlotta, hogy kiküldhet a helyszínre egy csapatot, azonban LeDuc nem látta, hogy miféle valós segítséget tudnának nyújtani. Helyette a helyszínen tájékoztató kampányt kezdeményezett, az automatikus segélyhívó funkció letiltására kérte a fesztiválozókat, ennek hatására 40-60 százalékkal visszaesett a téves segélyhívások száma.

Van még mit reszelni az Apple detektálási algoritmusain, azonban a cégnek tavaly ősz óta sikerült jelentősen csökkentenie a tévesen indított segélyhívások mennyiségét, az első születésnapjára a funkció talán már kinövi a legsúlyosabb gyermekbetegségeit.

Kapcsolódó érdekességek, hogy egyrészt az Egyesült Királyság rendőrségei a megsokasodott téves hívások miatt a napokban az androidosokat kérték meg a gombnyomkodásos segélyhívás letiltására, másrészt pedig az USA három tagállamában is van Coffee megye, ráadásul Alabama, Georgia és Tennessee kölcsönösen határosak egymással.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!