Szinte megállt a Windows 11 terjedése

windows 11 laptop notebook noteszgép számítógépezés computer pc
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kíméletlenül tartja a felhasználói bázisát a Windows 10.
Vágólapra másolva!

A borítékolhatónak megfelelően csúnyán visszaütött a Windows 11 magas rendszerigénye. Az október elején a második születésnapját ünneplő rendszer kezdeti terjedése rendkívül gyors volt a kompatibilis Windows 10-es számítógépekre való tempós települése miatt, azonban 2022 elejére drámaian lelassult a térhódításának mértéke, bár ennek ellenére folyamatosan növelte a piaci részét.

Source: StatCounter Global Stats - Windows Version Market Share

A StatCounter elemzőcég júliusi adatai alapján most már a lassú, de biztos terjedés sem jellemző a Windows 11-re. Az elmúlt négy hónapban az operációs rendszer egy helyben toporgott, a Windows valamelyik verzióját futtatott számítógépekre szűkítve 23-24% között hullámzott a részesedése, miközben a Windows 10 stabilan 71% fölött teljesített.

Ez riasztó probléma, hiszen a Windows 10 otthoni és legtöbb üzleti változata 2025 őszén elveszíti a terméktámogatását, így a következő két évben a Microsoftnak biztonsági okból minimálisra kell szorítania az operációs rendszer piaci részesedését. Ilyen terjedés mellett ez nem fog sikerülni, nagyon úgy tűnik, hogy már hónapok óta csak akkor képes piaci részesedést szerezni a Windows 11, mikor a felhasználók új számítógépet vásárolnak, ezzel együtt pedig befejezik az előző PC-jük használatát.

Nagyon úgy fest, hogy idén tavaszra kimerült a Windows 11-re utólag frissíthető számítógépek köre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!