Történelmi zuhanás történt a processzorok piacán

intel core i9-10900k cpu processzor gamer gaming
Intel Core i9-10900K
Vágólapra másolva!
Harminc év alatt nem látott ekkora eladáscsökkenést a Mercury Research.
Vágólapra másolva!

Köztudottan rosszul fogynak manapság az új számítógépek és az önmagukban megvásárolható hardverelemek, azonban a Mercury Research beszámolója alapján a tavalyi utolsó negyedév történelmi katasztrófának bizonyult a processzorok piacán, a vállalat harminc év alatt soha nem tapasztalt ekkora visszaesést az eladásokban.

Gyengén fogytak a tavalyi ünnepi szezonban a számítógépek és a processzorok Forrás: Intel

A Mercury adatai szerint éves összehasonlításban 34%-kal kevesebb processzor fogyott a tavalyi utolsó negyedévben, míg a tavalyi harmadik negyedévhez képest 19% esésről beszélünk. A tavalyi év utolsó három hónapjában értékesített processzorok 68,7 százaléka Intel, míg 31,3 százaléka AMD volt, éves összehasonlításban az AMD 5,7% részesedést tudott elhódítani a továbbra a piacvezető riválisától.

Ettől függetlenül nem túlságosan borzasztó a helyzet, a teljes 2022-es évet nézve csak 21%-ot csökkentek a processzorok eladásai és 19%-ot az általuk generált bevétel. Az összehasonlítási alapul szolgáló 2021-es év jókora részében még bőven ereje teljében volt a koronavírus-járvány, emiatt a processzorok piacán rendkívüli eladásokat sikerült produkálnia, az otthoni munka és tanulás miatt tömegek vásároltak új asztali és hordozható számítógépeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!