60 milliárd forintból tér vissza Harry Potter

videojáték, Playstation, Xbox, teszt, Hogwarts Legacy, Harry Potter
A Hogwarts Legacy a Harry Potter univerzumba kalauzol el minket.
Vágólapra másolva!
A Hogwarts Legacy videójátékra annyit költöttek, mint egy nagyszabású hollywood-i filmre. Megnéztük, hogy megérte-e.
Vágólapra másolva!

5 évet és 150 millió dollárt fordítottak arra, hogy létrehozzák a Harry Potter univerzum legújabb nagyszabású alkotását, amely a Hogwarts Legacy névre hallgat. Ez azonban nem egy újabb könyv, képregény, film vagy sorozat, hanem egy játék, amely számítógépre, valamint az Xbox és PlayStation konzolokra érhető el.

A programot óriási felhajtás övezte, egyrészt azért mert a Harry Potter legendáért rengetegen rajonganak, másrészt pedig azért, mert a fejlesztő cég csodálatos látványt és elképesztő kalandokat ígért.

A program kis késéssel ugyan, de megérkezett, mi is beszereztük, hogy megnézzük, hogy képes-e felnőni a rajongók elvárásaihoz. Már csak azért is, mert nem olcsó darab, tehát alapvetően arra is kíváncsiak voltunk, hogy érdemes-e rá kiadni mintegy 20 000 forintot.

Grafika-látvány-hangulat

Nem túlzás azt állítani, hogy a Hogwarts Legacy látványvilága egyszerűen fantasztikus! Gyakorlatilag olyan a látvány, mintha egy új Harry Potter tematikájú rajzfilmet látnánk. Egészen pontosan egy interaktív rajzfilmet, hiszen a főszereplőt a játékos irányítja. A program a 4K HDR módot is támogatja, amihez persze szükséges egy kellően erős, komoly videókártyával megtámogatott PC, vagy egy új generációs Xbox vagy PlayStation konzolgép.

A Hogwarts Legacy a Harry Potter univerzumba kalauzol el minket. Forrás: Origo

A grafika elképesztően részletes, még a szeplők is látszódnak az arcokon, az animációk fantasztikusak, nagyon természetesen mozognak az emberek, állatok és szörnyek egyaránt. Az effektusok igen látványosak, ami ebben a mágiával átitatott világban igen nagy jelentőséggel bír. Az audio körítést, azaz a zajokat, zörejeket, beszédhangokat is nagyon eltalálták, az aláfestő muzsika pedig konkrétan olyan, mint egy professzionális filmzene.

Bejárhatjuk az egész kastélyt. Forrás: Origo

Nagyon fontos, hogy a játékot sikerült megtölteni élettel, egyáltalán nincs az az érzésünk, hogy egy statikus, steril művilágban mozgunk. Mindennek köszönhetően nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a hangulat valami eszméletlenül jó. A program tényleg képes arra, hogy beszippantsa az embert, hogy az úgy érezze, hogy valóban ott bolyong a Roxfort (azaz eredeti nyelven Hogwart) folyosóin, a Tiltott Rengetegben, a Gringott Bankban, vagy Roxmortsban, hogy csak néhány ikonikus helyszínt említsünk.

Játékmenet

Napjaink egyik legnépszerűbb játékstílusa az úgynevezett "nyílt világú szerepjáték", azaz "open world RPG", és a Hogwarts Legacy is e játékok sorát erősíti. Azaz egy hatalmas, többek között a Roxfort kastélyt is magába foglaló területen kell tevékenykednünk, viszonylag szabadon. Bizonyos korlátok között oda és akkor mehetünk, amikor akarunk, és azt csinálhatjuk, amit akarunk.

A program tehát hatalmas szabadságot ad, rengeteg felfedezni valóval.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a 19. század végén játszódik, tehát nem az általunk ismert korszakban, és ebből fakadóan Harry Potterrel, és a többi ismert szereplővel nem is fogunk találkozni.

Ellenségekből nem lesz hiány. Forrás: Origo

Egy ígéretes és tehetséges tanoncot alakítunk, akiből nekünk kell boszorkányt vagy varázslót faragnunk. Ehhez a már bevált módon rengeteg küldetést, feladatot kell végrehajtani, rejtvényeket megoldani. Amennyiben sikerrel járunk, akkor nő a tapasztalatunk, idővel szintet lépünk, ami után javulnak a képességek, erősebbek lesznek a varázslatok. Szóval hozza a már jól megszokott szerepjátékos struktúrát, de hát ezzel nincs semmi baj, az ilyen típusú programokért pont emiatt rajonganak a tömegek.

A látványvilág elképesztő. Forrás: Origo

Annak köszönhetően, hogy a terep hatalmas, rengeteg helyszínnel, egyéb karakterrel, ezért nagyon sok időt el lehet tölteni vele. És mivel nagyon sokoldalú a program, ezért unalmassá sem válik. A Hogwarts Legacy bizony megdézsmálja keményen a szabadidőnket.

Nehézség, kezelés

A szoftver megalkotása során érezhetően törekedtek arra, hogy a kimondottan fiatalok tetszését is elnyerjék. Emiatt több nehézségi fokozat közül lehet választani, és a kezdő szinten senkinek semmi nem okozhat problémát. A feladatok között akadnak rém egyszerűek és nagyon komplikáltak egyaránt, szóval azért bele kell tenni az energiát a sikerekbe. Vér, belezés, horror elemek nincsenek, ami megint arra utal, hogy bizony a gyerekek is a célcsoport tagjai között voltak, de ez egyáltalán nem probléma. Aki ilyesmire vágyik, az számos más programtól megkaphatja mindezt.

A külvilágba is ellátogathatunk. Forrás: Origo

A kezelés nem tűnik egyszerűnek elsőre, hiszen a kontroller összes gombját használni kell. Azonban hamar bele lehet jönni az irányításba, köszönhetően annak, hogy nagyon jól kitalálták az oktató szekciót, és hogy a szoftver folyamatosan mindenben segít. Sajnos magyar nyelven nem tud, és nem csak a szinkron hiányzik, hanem a feliratok is, azonban ez utóbbit jó eséllyel pótolhatja majd egy frissítés.

Jó játék?

A bevezetőben említettük, hogy a Harry Potter család új gyermeke nem olcsó mulatság. Jelenleg durván 20 000 forintot kell kiadni érte, azonban azt kell mondanunk, hogy ennyit bőven megérhet a dolog. Legalábbis akkor, ha valaki a gyermekével együtt szeretne játszani, szereti Harry Pottert, oda van a Rowling teremtette "legendáriumért", kedvelte a filmeket, könyveket, és szívesen elmélyedne ebben a fantáziavilágban. A program gyönyörű, elképesztően hangulatos, nagyon jól kezelhető, és több száz órás szórakozást nyújt, ráadásul akár többször is végig lehet játszani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!