Így vigyázhatunk otthon a digitális adatainkra

NAS, Asustor, Drivestor 2, teszt
Egyszerű, letisztult formái vannak.
Vágólapra másolva!
Az online tárhelyszolgáltatók nemrégiben még ingyenes szolgáltatásai már pénzbe kerülnek, de van más megoldás is.
Vágólapra másolva!

Manapság egyre érzékenyebb téma az adatbiztonság és ahogy egyre több adatot termelünk, (például az okostelefonjaink egyre nagyobb képeket készítenek), úgy rének tőlünk mind több és több pénzt a nemrégiben még ingyenes tárhelyszolgáltatók. Ezért jogosan felmerül az igény, hogy mennyi nem lenne-e egyszerűbb, olcsóbb, vagy biztonságosabb, ha az adataink tárolásáról mi magunk gondoskodnánk. Erre való – többek közt – egy otthoni hálózati adattároló, rövidebb nevén NAS (Network Attached Storage) Ez egy okos ki szerkezet, olyan, mint egy mini szerver, csak jóval egyszerűbb, mert olyan rendszerprogram fut rajta, ami egy minimális informatikai ismerettel rendelkező felhasználó számára is könnyen kezelhetővé varázsolja a rendszerét és így egyszerűen kialakíthatunk rajta különböző rutinokat, mentési folyamatok és számos egyéb feladatot.

Egyszerű, letisztult formái vannak. Forrás: Origo

Az NAS fogalma már nem újkeletű, elég sokan használnak már ilyen kis szerkezeteket, ezt a piacot pedig sok évig a Synology és a Qnap uralta. Most viszont az Asus, pontosabban annak Asustor almárkája elég jó árazású termékekkel jelent meg a megfizethető NAS-ok alsóbb szegmensében és mi meg is kaptuk egy gyors teszt erejéig a Drivestor 2 fantázianéven és AS1102T fantáziamentes típusszámon kapható modellt.

Mi van a dobozban?

A dobozt kibontva a készülék maga és annak külső tápja kerül a kezünkbe. Ezen kívül találunk még itt egy hálózati kábelt, amivel majd a routerünkhöz kell csatlakoztatnunk a NAS-t és egy zacskónyi csavart, amivel pedig a belsejében kell a megfelelő sínekhez rögzítenünk a maximum két darab merevlemezt, ami nem jár a NAS-hoz. Az elülső oldalon egy USB 3.0 port található, egy másik pedig a hátsó oldalon, és ezek USB-megosztható perifériákhoz, például nyomtatókhoz, vagy külső tárolókhoz használhatók.

SSD-vel csendesebb és gyorsabb. Forrás: Origo

Az előlapon található egy pár kis jelző LED és egy olyan érzékelőnek tűnő elem is, mint amilyeneket az infravörös távirányítóknál használnak. Kiderült, hogy ez az IR-érzékelő azért van ezen a kialakításon, mert egy HDMI-kimenetre képes kialakítással osztozik a burkolaton, és az AS1102T-nél ez nem működik.

A készülék elég kevés, egészen pontosan 1 GB DDR4 memóriát kapott, ami ráadásul az alaplapra szerelt, így sajnos a további bővítésre sincs lehetőség.

A jelenleg elérhető legnagyobb SATA-meghajtókkal ez a NAS 40 TB (2x 20 TB) tárolására képes, és az USB-portokon keresztül történő külső bővítéssel még nagyobb összkapacitás érhető el. Ez persze elméleti maximum, mert valószínűleg senki nem venne a NAS árának több, mint ötszöröséért merevlemezeket bele, de mondjuk 2 db 4TB-os HDD-vel már biztosan minden otthon összes adatát jó ideig el tudjuk menteni majd. A meghajtók beszerelése pofon egyszerű és miután ezzel készen vagyunk, a mellékelt laptop stílusú tápegységet egy LAN-kábellel együtt a hátsó részhez csatlakoztatjuk, és az AS1102T készen áll a munkára.

Csatlakoztatás

A hálózati IP más módon is megkereshető, de az Asustor rendelkezik egy olyan vezérlő alkalmazással, amely képes megtalálni bármelyik Asustor NAS-t a hálózaton, és elindítani az operációs rendszer telepítését. Ezt az alkalmazást a dobozban található Qr-kód segítségével tudjuk letölteni számítógépünkre.

Windows és macOS is támogatott. Forrás: Origo

Ha két meghajtót telepítünk, a rendszer RAID 1 tükörkonfigurációt ajánl, bár ezt a webes felületen keresztül JBOD-ra vagy RAID 0-ra módosíthatjuk, amint a rendszer működőképes. Alapértelmezés szerint az Asustor szerencsére nem telepít alkalmazásokat, így elkerülhető, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmatlanokat el kelljen távolítani.

Működés közben

Ha pedig mindennel készen vagyunk, összeraktuk a NAS-t, beállítottuk a rendszerét, ideje elkezdenünk a használatot. Ehhez rengeteg applikációt letölthetünk a rendszer sajátjai közül, de mi a biztonsági mentés funkcióval kezdtük, ami egy átfogó biztonsági mentési megoldás több mint egy tucat mentési lehetőséggel. Lementhetjük vele a telefonunkon található összes fotót és videót, de akár a teljes telefonról is készíthetünk biztonsági mentéseket, de nem is csak telefonról. A Backup Plan for Windows, valamint a Time Machine for macOS egyszerű biztonsági mentést biztosít asztali számítógépek és laptopok számára is.

Emellett kisebb weboldalainkat is tárolhatjuk rajta – ehhez azért már érdemes egy kicsit több informatikai ismerettel rendelkezni és természetesen egy stabil internetkapcsolat is szükséges lesz, fix IP-címmel.

A NAS-on tárolt fotóinkat, videóinkat és zenéinket is megoszthatjuk otthoni készülékeinkkel és így egy teljes multimédiás állomásra is szert tehetünk, amit közvetlenül elérhetünk okostévénkről, vagy mobiltelefonunkról, esetleg a modernebb hifi rendszerünkről. Így jóminőségben nézhetjük videóinkat, hallgathatjuk zenéinket, vagy rendezhetünk családi fotódélutánokat a nappalinkban.

Egyszerűbb és alaposabb telepítést is választhatunk. Forrás: Origo

Emellett egy otthoni NAS még számos dologra jó lehet, akár otthoni biztonsági rendszerünket is vezényelheti és tárolhatja az azzal készült felvételeket, de ezek már egy kicsit fejlettebb funkciók és bár a Drivestor 2 ezekre is képes, azért ne feledjük el, hogy ez egy belépő szintű masina, így ha valaki komolyabban elmerülne ebben a technológiában, az jobb, ha egy kicsit erősebb gépet szerez be.

Ez a munkafelület. Egyszerűen kezelhető, áttekinthető. Forrás: Origo

Itt elsősorban az 1 GB RAM a korlátozó tényező és annak bővíthetetlensége. Így egyszerre több szálon futó feladatokat már kicsit döcögősebben kezel a rendszer.

Összegzés

Az Asustor Drivestor 2 egy nagyon jó, belépő lehet az otthoni felhőtárhelyek világába. Kedvező ára azonban természetesen kompromisszumokat is takar, így a kevés RAM miatt tényleg csak induló darabnak ajánljuk. Egy másik hibája még a belső felépítésében rejlik, mert kispórolták belőle a merevlemezek rugalmas rögzítésére szolgáló gumigyűrűket és így, ha nem a drágább SSD meghajtókat vesszük meg hozzá, hanem HDD-ket, akkor bizony a lemezek mozgása rendesen megrezegteti a készülékházat, szóval ilyenkor fontos, hogy a munkakörnyezetünktől távolabb helyezzük el. Ennek ellenére a picivel 80 000 forint alatti árat megfelelőnek találtuk, bár hozzá kell tennünk, hogy ennyi pénzért a konkurensek kínálatában már kívülről cserélhető lemezes, vagy bővíthető RAM-os darabokat is találni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!