Bő negyvenezer okosórát használó amerikai vett részt a nagyszabású felmérésben.

Minden idők egyik legnagyobb alvásidővel kapcsolatos kutatásának első eredményeiről számolt be nemrég a Brigham and Women's Hospital oktatókórház, a kutatók 42 ezer Apple Watch okosórát használó amerikai alvási idejét tudták követni egy önkéntes felmérésen keresztül.

Hétvégéken sokan tovább fennmaradnak a megszokottnálForrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A kardiovaszkuláris kutatásokat támogató American Heart Association az egészséges felnőtteknek napi 7-9 óra alvást javasol, az ennél kevesebbet alvók esetében a jelenlegi ismeretek szerint nőhet például a szívbetegségek, a kognitív leépülés, a depresszió, az elhízás, a magas vérnyomás kockázata.

A begyűjtött adatok szerint az amerikai felnőttek kissé hadilábon állnak az alvással, átlagosan 6 óra 27 percet töltenek a tevékenységgel, csupán 31 százalékuk alszik legalább 7 órát naponta, bár 71 százaléknál megvan a napi legalább 6 óra.

A napi átlagos alvásidők eloszlása:

  • 5 óra alatt: 8,8%,
  • 5-6 óra: 20,3%;
  • 6-7 óra: 39,7%;
  • legalább 7 óra: 31,2%.

További érdekesség, hogy amíg hétköznapokon a résztvevők 66,4 százaléka feküdt le még éjfél előtt, addig a hétvégéken 56,6%-ra esett az arány. Az USA államait összehasonlítva a washingtoniak aludtak a legnagyobb arányban legalább 7 órát (38,3%), míg Hawaiin volt a legrosszabb (24,2%) az érték.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!