Ezzel az eszközzel könnyen megvédheti adatait

nJoy Horus Plus 2000, UPS, teszt
Egy nagy darab, 10 kilós masina.
Vágólapra másolva!
Nincs annál bosszantóbb, mint ha egy gyors áramszünet miatt órák munkáját veszítjük el. Ez a bosszúság otthon is fenyeget minket, de van rá megoldás.
Vágólapra másolva!

Az otthoni munkavégzés egyre komolyabb térnyerésével egy teljesen új probléma ütötte fel a fejét otthon. Ez pedig az adataink biztonságának kérdése, ugyanis addig, amíg egy irodaházban legalább egy rendszergazda folyamatosan felügyeli az informatikai folyamatokat, otthon természetesen erre nincs lehetőség. Így pedig az adatbiztonság kiemelt kérdés lehet. Ennek szoftveres részét sokszor VPN (virtual private network) segítségével oldják meg a cégek, mert így a rendszergazdák már rálátást kaphatnak a munkavállaló által használt szoftverekre.

Emellett pedig van még egy érdekes része az adatbiztonságnak, mert hiába kapcsolódunk laptopunkkal a munkahelyi hálózathoz, ha egy gyors áramszünet miatt például lekapcsol az otthoni routerünk és ezzel a pillanattal az összes munkánk, ami a céges rendszerben volt és nem mentettük, el is veszett.

Ha pedig asztali gépen dolgozunk otthon, akkor egy áramszünet esetén még többet veszthetünk. De erre is van megoldás, mégpedig egy szünetmentes tápegység (UPS). Ez egy olyan eszköz, amely nagyon hasznos lehet, ha biztonságosan és zavartalanul szeretnénk használni az otthoni számítógépünket, routerünket vagy akár más készülékeinket is. Mi az nJoy szünetmentes tápegységei közül kaptunk tesztre egyet, mégpedig a Horus Plus 2000 típusút, ami egy nagyon jó választás lehet, ha bármilyen okból szeretnénk biztosítani a megbízható áramellátást otthonunkban, vagy legalábbis annak egy részében.

Mi van a dobozban?

A dobozban egy nagy és nagyon nehéz, műanyag házas készüléket találtunk. A nagyon nehéz dolgot véresen komolyan nem kell venni, mert a futár simán felcipelte a másodikra a készüléket, ami egyébként kicsit több, mint 10 kilós, így messze nem megmozdíthatatlan, de azért a szél sem fújja odébb. Emellett találunk egy USB kábelt a dobozban és itt a tartozéklista végére is értünk.

Egy nagy darab, 10 kilós masina. Forrás: Origo

A készülék elején egy apró, narancssárga bekapcsoló gombot és egy szintén elég apró érintőkijelzőt találunk, amint a töltöttségi szint és a terhelés közt válthatunk.

Hátul pedig…

A hátsó oldalon négy szabványos konnektort találunk, tehát akár négy készüléket is védhetünk egyszerre – elosztót semmiképpen ne kössünk a készülékre, elégedjünk meg ezzel a négy csatlakozóval! A konnektorok mellett egy pár ethernet aljzatot is találunk itt.

Így az internet kábelt is át tudjuk vezetni a készüléken, levédve ezzel a gépünket, vagy NAS-unkat minden irányból a túlfeszültség ellen.

Van még itt egy USB csatlakozó, amivel számítógépre köthetjük a Horus-t és miután letöltöttük a megfelelő kezelőprogramot hozzá, máris rengeteg beállítás közt válogathatunk.

Akár négy eszközt is el tud látni. Forrás: Origo

Lehetőségünk van például beállítani a számítógépünket, hogy áramszünet esetén mennyi idő múlva aludjon el, vagy kapcsoljon le automatikusan - a Horus ugyanis egy az USB-n keresztül egy jelet küld a gépnek, ha az akkumulátort kell használnia, mert nem kap áramot a konnektorból.

Otthoni szerverhez is kiváló

Ha pedig valaki otthoni szervert üzemeltet, esetleg egy NAS-t használ, annak pedig szinte elengedhetetlen egy ilyen szünetmentes táp használata, mert egy szerver, vagy egy NAS egy esetleges áramkimaradás esetén sem kapcsol le. Így pedig valóban érzékeny adatokat kímélhetünk meg, mindegy, hogy egy szerver esetében a munkánkról, vagy leveleinkről, illetve egy NAS-nál a telefonunk biztonsági mentéséről, vagy családi fotóimról van szó.

Összegzés

Az nJoy Horus Plus 2000 nem a legolcsóbb szünetmentes táp a piacon. Az ára 50 000 forintos magasságban van, viszont ezért akár egy órán át ki tud szolgálni egy teljes asztali számítógépet vagy egy otthoni szervert, de ha csak egy nyaraló routerét és egy biztonsági kamerát kötünk rá, akkor jóval hosszabb ideig képes ébren tartani a biztonsági rendszert, akkor is, ha esetleg egy vihar hosszabb kimaradást okozna a környéken. Egyszóval, akinek tényleg fontos az adatainak, dokumentumaink biztonsága, az mindenképpen gondolkozzon el egy ilyen, vagy ehhez hasonló szünetmentes táp beszerzésén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!