Túl veszélyes a Facebook mesterséges intelligenciája

mikrofon számítógép laptop notebook podcast microphone computer hangszerkesztés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Minden riválisra köröket ver az emberi beszéd gépi utánzásában. Nem is merik még nyilvánossá tenni, nehogy visszaéljenek vele.
Vágólapra másolva!

A generatív mesterséges intelligenciáról eddig javarészt a chatbotok kapcsán lehetett hallani, ám a technológia gyorsan fejlődik a képek, a videók, továbbá az emberi beszéd generálása terén is. Ez önmagában nem probléma, de rosszindulatú szereplők máris megkezdték az elérhető eszközök visszaélésszerű használatát, konkrét példát felhozva nemrég olyan hamis emberrablással rémítettek halálra egy anyát, amely során a telefonban meggyőzően megszólalt az állítólagosan elrabolt lánya.

Túl jó a Voicebox, és nem szeretné a Meta, ha visszaélnének vele Forrás: Seej Nguyen / Pexels

A Facebookot is birtokló Meta most bejelentette az egyik első hozzájárulását a generatív mesterséges intelligenciához, állítása szerint a Voicebox névre keresztelt beszédszintetizálója minden téren köröket ver a jelenleg népszerű Vall-E és YourTTS rendszerekre, sokkal természetesebben és élethűbben képes utánozni a beszélők hangját, szabadon választott szöveget felmondani a hangjukon. A Voicebox jelenleg angol, francia, spanyol, német, lengyel, továbbá portugál beszédgenerálást támogat.

A Voicebox annyira jónak bizonyult, hogy a Meta nyilvánosan egyelőre nem meri elérhetővé tenni a rosszindulatú használatának és az akaratlan károkozásának megelőzése érdekében. A cég szerint remekül használható lehet például néma emberek megszólaltatására, vagy olyan fordítóappokhoz, amelyek a felmondott beszédet a használó hangján képesek megszólaltatni egy másik nyelven.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!