Lassan bárkiről készülhet hamis házasságtörős fotó

mobil mobilozás shocked surprised meglepett sokkolt meghökkent
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Sokkolóan realisztikussá váltak a mesterséges intelligenciával fabrikálható képek.
Vágólapra másolva!

Ijesztően gyorsan fejlődnek a képek szöveges leírással történő generálására használható internetes szolgáltatások, a nemrégiben még csak amatőr photoshopolásnak tűnt kimeneteket adott termékek már kifejezetten meggyőző „fotók" előállítására képesek. A helyzetet súlyosbítja, hogy a termékek fejlesztői nem állnak a helyzet magaslatán a visszaélésszerű használat megakadályozásában.

Nem szabad kétkedés nélkül hitelesnek vélni a kapott vagy interneten látott képeket, már a gépi hamisítás is aggasztóan realisztikussá vált Forrás: Polina Tankilevitch / Pexels

A helyzet miatt most a Midjourney képgenerátor került kínos helyzetbe, egy felhasználó a technológia veszélyeire való figyelemfelhívás érdekében amerikai politikusokról készített házasságtörős képeket, ezek félreérthetetlen heteroszexuális és homoszexuális helyzetekben ábrázolják az érintetteket. A képek elég realisztikusnak tűnnek ahhoz, hogy nagy eséllyel megtévesszék a beléjük botlók többségét, mint a lenti példa is mutatja.

„A Midjourney és a társai rendelkeznek bizonyos vészfékekkel, ám ezek kreatív szövegekkel vagy nyaggatással kikerülhetőek. Ezek a generátorok javarészt csak az interneten talált fotókat fércelik össze. Ennyit a magánszféráról, a szerzői jogról, a biztonságról" – kommentálta Brown a képsorozatát.

A képsorozatának Redditen való nyilvánosságra hozását követően a moderátorok gyorsan eltüntették Brown tartalmait, a Midjourney pedig letiltotta a felhasználói fiókját, de az alapvető problémára ezek a lépések természetesen nem jelentenek megoldást semelyik fél részéről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!