Akár hüvelykujjas emoji is érvényes aláírás lehet a szerződésen

lenmag
Lenmag.
Vágólapra másolva!
Közel 22 millió forintnyi kártérítést fizethet a kanadai farmer a magkereskedőnek.
Vágólapra másolva!

A szerződések érvényessé tételéhez mindenképp szükséges a szerződő felek aláírása, és jó eséllyel nagyon kevesen gondolnák, hogy manapság ezt akár egy felfelé mutató hüvelykujjas emoji is kiválthatja. Márpedig egy kanadai bíró szerint a változó világunkban ez a helyzet, így egy farmer 21,6 millió forintnak megfelelő 82 ezer kanadai dollár kártérítést fizethet egy magkereskedőnek a meg nem valósult termékszállítás miatt.

Hiába várta a szállítmányt a magkereskedő Forrás: Getty Images/iStockphoto/Bong Hyunjung

A történet 2021 márciusában kezdődött, Kent Mickleborough magkereskedő számos farmert megkeresett, hogy szeretne 86 tonnányi lenmagot vásárolni, vékánként 17 kanadai dolláros áron. Ekkor került kapcsolatba a számára korábban már szállított Chris Achter farmerrel, egy sikeres egyeztetésnek tűnt telefonbeszélgetést követően átküldte számára a lefotózott szerződést, és kérte annak a megerősítését. Erre Achter egy felfelé mutató hüvelykujjas emojit küldött, amivel Mickleborough elintézettnek vélte az üzletet, részben mivel korábban már sikeresen üzleteltek efféle módon.

Viszont a következő hónapokban emelkedni kezdett a lenmag ára, Achter pedig a jelek szerint nem kívánta a bő fél évvel korábban megbeszélt áron eladni a terméket. Erre nem hívta fel a vevő figyelmét, így Mickleborough hiába várta novemberben a szállítmányt. Felvette a kapcsolatot farmerrel, ekkor vált világossá számára, hogy Achter szerint semmiféle szerződéses kötelezettsége sincs felé.

Erre Mickleborough szerződésszegés miatt beperelte Achtert.

A farmer azzal védekezett a bíróságon, hogy ő semmiféle szerződést sem írt alá, a felfelé mutató hüvelykujjas emojival pusztán azt erősítette meg a potenciális vevőnek, hogy megkapta a szerződést, azonban átnézni sem volt ideje azt. A bíró viszont a helyzet korábbi üzletelésből fakadó kontextusa és Saskatchewan tartomány kereskedelmi törvénye miatt úgy döntött, hogy az emoji tisztázatlan jelentése valóban alkalmas volt a vevő megtévesztésére, továbbá a klasszikus aláírás kiváltására is megfelel, miután a múltban a bíróságok például ikszeket, kereszteket, pecséteket is hajlandóak voltak annak elfogadni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!