Ilyen robotok gondoskodhatnak az idősekről?

Nadine robot
Vágólapra másolva!
Emberi gesztusokat és kifejezéseket alkalmaz az AI-alapú, Nadine névre keresztelt közösségi robot, ami a nap 24 órájában ápolóként dolgozhat.
Vágólapra másolva!

Genfben tartotta az International Telecommunication Union azt a konferenciát, amelynek témája az AI és a robotok voltak. A rendezvényen megtekinthető volt többek között a Nadine névre keresztelt, AI-alapú közösségi robot, amely emberszerű gesztusokat és kifejezéseket alkalmazott, a jövőben a beteg és az idős emberek gondozási feladatait látná el.

Nadine robot Forrás: Reuters

Ezt állítja legalábbis Nadia Magnenat Thalmann professzor, aki segített a robot megépítésében, és egyben modellt adott a robot arcának. Szerinte a robotok hatékonyabbak lehetnek majd az embereknél, továbbá a nap 24 órájában dolgozhatnak.

Az ötlet persze sokakat érdekel, sok helyen van hiány ápolóból, vannak, akik szerint a humanoid robotok jelentik a megoldást.

Míg a Nadine robottal beszélgetni és játszani is lehet (egyre jobban, hála a GPT-3-nak), addig egyéb verzióból sem volt hiány a konferencián: a PARO bébifóka robot a demens időseknek segít, a Grace robot az ápolásban.