Szabvány lett a wifi fénnyel működő alternatívája

lifi li-fi infravörös
Így néz ki egy Li-Fi adóvevő
Vágólapra másolva!
Infravörös tartományt használ a szupergyors kommunikációra a Li-Fi.
Vágólapra másolva!

Újabb szabvánnyal bővült a wifi fejlesztését is végző IEEE szakmai szervezet repertoárja, a Li-Fi technológia infravörös fénnyel biztosít nagy sebességű kommunikációt a routerek és a hozzájuk csatlakozó kütyük között. Az első hivatalosan elfogadott szabvány a 802.11bb azonosítót kapta, papíron 9,6 Gbps átviteli sebességre képes.

Így néz ki egy Li-Fi adóvevő Forrás: pureLiFi

A technológia nem újdonság, azonban a rajta úttörő munkát végzett felek nem voltak képesek a köztudatba emelni és elterjeszteni, ezen változtathat a mostani ipari szabvánnyá válás. A Li-Fi sebessége és késleltetése ugyan alacsony, ráadásul interferenciagondokkal sem küzd, azonban ellene szól, hogy a kommunikáló eszközöknek muszáj közvetlenül rálátniuk egymásra, nem lehetnek pár méternél távolabb egymástól, az adóvevőiknek pedig szűk szöget kell bezárniuk egymással a kétirányú adatátvitel sikerességéhez.

Ennek megfelelően a Li-Fi önmagában nem képes kiváltani a wifit, helyette inkább annak a kiegészítéseként jöhet jól egyes helyzetekben; konkrétan megvalósult példákat felhozva asztali állólámpába vagy mennyezeti világítótestekbe rejtett adóvevőkön keresztül csatlakoztathatja az eszközöket az internethez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!