Kitiltotta az orosz minisztérium az iPhone-t

apple iphone mobilozás kávé kávézás telefonozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem lehet munkával kapcsolatos célokra használni az Apple termékeit.
Vágólapra másolva!

Egyesek számára új eszközök tanulgatásával indult a hétfő az orosz kereskedelmi minisztériumnál, a szervezet mától teljeskörűen megtiltotta az Apple által készített elektronikai eszközök, az iPhone, az iPad, a Mac munkavégzésre történő használatát. A minisztérium dolgozói tisztán magáncélokra továbbra is igénybe vehetik az érintett eszközöket.

Magáncélokra használhatnak Apple-termékeket a minisztériumi dolgozók, de nem dolgozhatnak azokon, és a munkájukkal kapcsolatos információ sem kerülhet azokra Forrás: Cup of Couple / Pexels

Az ügy előzménye, hogy csütörtökön a védelmi fejlesztésekkel foglalkozó, állami kézben lévő Rostec óriásvállalatnál is teljes tiltást kaptak az Apple eszközei. Az orosz titkosszolgálat azzal vádolta meg az Egyesült Államok hírszerzését, hogy az Apple közbenjárásával több ezer orosz tisztségviselő iPhone-jára telepített kémszoftvert, állítása szerint többek közt NATO tagországokban dolgozó diplomaták is érintettek a június elején felfedezett akcióban.

Az ügyre reagálva az Apple tagadta, hogy valaha bármilyen állami ügynökséggel együttműködött volna a termékei hátsó kapuval való ellátása érdekében, és a jövőben is elzárkózik az efféle kérésektől.

A mostani tiltásos helyzet ismerősen csenghet, az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok folyamatosan kínai cégeket vádolt efféle kémkedéssel, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva több körben számos kínai márka – például Huawei, ZTE, Dahua, Hikvision, Hytera – eszközeinek telepítését és/vagy használatát is betiltotta a kritikus infrastruktúrájában és a kormányhivatalokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!