Mobilbiztonsági szolgáltatást indított a Vodafone

aspiration ATTITUDE BLUR focus on background differential focus bold confidence casual clothing casual cellular data CITY LIVING clerk business office worker BUSINESSMAN businesspeople consumer electronics cells cell mobile cellular telephone telephone EL
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az összes elterjedt támadástípus ellen próbál védelmet kínálni a cégeknek szánt Lookout.
Vágólapra másolva!

A távmunka elterjedésével az okostelefonok elsődleges munkaeszközökké váltak, és ezt a támadók is tudják, csak a hangalapú adathalászati visszaélések száma másfél év alatt több mint hatszorosára ugrott 2022 második negyedévére. A Vodafone vállalkozásoknak szóló Lookout szolgáltatása védelmet jelenthet a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen.

A mobiljaikon át támadják a munkavállalókat Forrás: AFP/Cultura/Daniel Ingold

A kibertámadások száma globális szinten folyamatosan emelkedik, 2022-ben megközelítőleg 5,5 milliárd ilyen támadást hajtottak végre világszerte. A támadásokkal okozott károk költségei 2022-ben 4,35 millió dollárra – több mint másfél milliárd forintra – emelkedtek, jelentős veszteségeket okozva ezzel az érintett cégeknek.

Noha az adathalász támadások egyetlen iparágat sem kerülnek el, 2022-ben a leginkább érintett területek a banki és az egészségügyi ágazatok mellett az energia- és közműszolgáltatások, a szállítás és a gyártás szektorok voltak. Míg korábbi években a kibertámadások jelentősebb része Észak-Amerikát érintette, addig az utóbbi években megfigyelhető ennek a tendenciának az eltolódása az európai régió irányába.

A legkomolyabb kockázatnak zsarolóvírusok tekinthetők, az előző évben több, mint 493 millió támadást indítottak világszerte különböző zsaroló technikákat alkalmazva. Emellett jelentősen elterjedt az adathalász technikák változatos kihasználása, például a vishing (hangalapú adathalászat), a smishing (SMS adathalászat) és a quishing (QR-kódos adathalászat) is egyre gyakrabban használt módszerek.

A támadók gyakran ezeket kombinálva támadnak, ez az úgynevezett hibrid adathalászat, mellyel képesek akár a többfaktoros hitelesítés (MFA) kijátszására is.

Csak a hangalapú visszaélések száma 2022 második negyedévében 625 százalékos növekedést mutatott, mióta 2021 első negyedévében elkezdték rögzíteni ezen támadások jelenlétét. A megoldást a kibersebezhetőség csökkentése, valamint az adathalász támadások kivédése jelentheti – mely különösen kritikus a mobileszközök esetében.

A mobileszközök számos érzékeny adatot tartalmaznak: hozzáférést biztosítanak az elektronikus levelezéshez, fényképekhez, a készülék kamerájához, GPS-koordinátákhoz, jelszavakhoz és kontaktlistákhoz. Emellett a távolról dolgozó alkalmazottak többségének gyakran engedélyezett a munkahelyük által, hogy olyan személyes eszközöket és hálózatokat is használjanak a munkájukhoz, amelyeket az IT nem tud megfelelően leellenőrizni. Mindez a vállalatok számára komoly biztonsági kockázatot jelent.

„A hazai és nemzetközi statisztikák alapján azt látjuk, hogy az adathalászat egyre növekvő fenyegetést jelent a vállalatoknak. A vállalkozások digitális támogatása elsődleges célunk, éppen ezért ezen a téren is partnereink segítségére leszünk, és olyan átfogó megoldást kínálunk, amely a hibrid munkavégzés és a saját mobileszközök használata mellett is garantálja, hogy az érzékeny adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe" – mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone által kínált Lookout mobil kibervédelmi szolgáltatás védelmet biztosíthat a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen minden iOS, Android és Chrome OS mobileszközön, továbbá megoldást nyújt a kockázatok felismeréséhez és kezeléséhez is.

A Lookout egy kimondottan mobileszközökre fejlesztett szoftver, amely a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a több mint 200 millió eszközből és több mint 120 millió alkalmazásból álló globális hálózat telemetriai adatait. A szokásostól eltérő viselkedés beazonosításával észleli és elhárítja a kéretlen behatolást, összegyűjti és elemzi a kompromittálásra utaló jeleket – ezzel megóvva az eszköz használóját a lehetséges fenyegetésektől. A kezelése rendkívül egyszerű, webes kezelőfelületből és könnyen átlátható mobilalkalmazásból áll, amelyekhez magyar nyelvű támogatás is elérhető a felhasználók számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!