Továbbra is csak az iPadre van biztos kereslet

apple ipad tablet táblagép böngészés internetezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Zuhanórepülésben az androidos tabletgyártók, a koronavírus hajtotta az eladásaikat.
Vágólapra másolva!

A sejthetőnek megfelelően újabb borzasztó hírről számolt be a Canalys piackutató vállalat, az adatai szerint az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest az idei második negyedévben 10,6 százalékkal csökkentek a táblagépek eladásai, csupán 31 millió darab fogyott belőlük.

A szükség hajtotta az olcsó androidos tabletgyártók eladásait, nem a termékeik iránti tényleges és hétköznapi igény Forrás: Stefan Vladimirov / Unsplash

Az összes nagy gyártó közül csak a piacvezető Apple volt képes éves szinten növekedést felmutatni, két százalékkal 12,35 millióra növelte az eladott iPadek számát, ezzel a teljesítménnyel 39,8% piaci részesedést ért el.

Az adatok rámutatnak, hogy továbbra is csak az Apple táblagépei iránt van stabil kereslet, a legnagyobb androidos riválisok mind jelentős eladáscsökkenésről számoltak be. Az olcsóbb és prémium modelleket egyaránt kínáló Samsung még örülhet a csupán 13,6% mínusznak, a javarészt olcsó modellekben utazó Amazon és Lenovo már 33,4% és 39,1% eladáscsökkenést könyvelhettek el.

A globális tableteladások alakulása az idei és a tavalyi második negyedévekben Forrás: Canalys

Az Amazon és a Lenovo brutális visszaesése érthető, az eladásaikat jó két éven át a koronavírus-járvány hajtotta, az otthoni tanulás, munka, és szórakozás miatt tömegeknek volt szükségük olcsó táblagépekre. Viszont a járványhelyzet elmúltával az extra kereslet is elpárolgott, az elmúlt időszak gazdasági nehézségei pedig már csak a habot jelentették a tortán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!