Készülhetnek a következő sorscsapásra a gamerek

amd radeon rx 7800 xt videokártya
ASUS TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition 16GB GDDR6
Vágólapra másolva!
Rosszabb idők jöhetnek a videókártyák piacán, mint a kriptobányászos korszak csúcsán.
Vágólapra másolva!

Gamerek millióinak óriási bánatára a grafikus kártyákkal történő kriptobányászat széles körű megszűnését követően egyáltalán nem tértek vissza a földre a grafikus vezérlők ára, az időközben piacra dobott új generációs modellekért is erősen túlzottnak ható összegeket kérnek a gyártók.

Ha igazak a pletykák, akkor felső kategóriás videókártyát csak az NVIDIA-tól lehet majd venni a következő generációban Forrás: ASUS

Most egyre inkább úgy tűnik, hogy a belátható jövőben csak rosszabbodni fog a helyzet, a pletykák szerint a következő évek során az AMD és az NVIDIA már alapvető stratégia szintjén a mesterséges intelligenciás piac kiszolgálására készülnek. A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI és a társai grafikus processzorokkal szerelt gyorsítókártyákat vetnek be a termékeik tanítására és működtetésére, ezek jelenleg őrült profitokkal értékesíthetőek az óriási túlkereslet miatt, így a gamerek kiszolgálása újból teljesen másodlagos lesz a gyártók számára.

A helyzet ráadásul nem csak a gamereknek szánt videókártyák szűkös elérhetőségében és vad áraiban nyilvánulhat meg. Iparági források szerint az MI-piac kiszolgálása érdekében az AMD feláldozta a legerősebb RDNA4 architektúrás grafikus processzorát, enélkül viszont várhatóan nem lesz képes a következő generációban felső kategóriás videókártyát piacra dobni, azaz Radeon RX 8800 és Radeon RX 8900 nélkül maradhat a piac.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!