Négy haláleset után visszahívják az egykerekű gördeszkát

OneWheel, egykerekű önegyensúlyozó elektromos gördeszka
Vágólapra másolva!
Az újabb generációs Onewheelek szoftverfrissítéssel biztonságosabbá tehetőek.
Vágólapra másolva!

Egy évnyi huzavonát követően a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság (CPSC) a gyártóval együttműködve visszahívta az Egyesült Államokban a Future Motion első generációs Onewheel és Onewhell Plus gördeszkáit, olyan 300 ezer darabról van szó. A hatóság a deszkák használatának azonnali befejezésére kéri a vevőket, miután 2019 és 2021 között négyen is meghaltak a rajtuk való száguldozás közben, közülük hárman nem viseltek bukósisakot.

Csak az első generációs modelleket érinti a visszahívás, az újabbak szoftverfrissítéssel biztonságosabbá tehetőek Forrás: OneWheel

A múlt évtized közepén bemutatott Onewheel egy elektromos hajtású és önegyensúlyozó gördeszka, papíron akár 19 km/h csúcssebességre is képes, így borítékolható volt, hogy előbb-utóbb lesznek halálos kimenetelű balesetek. Ettől függetlenül a hatóság szerint az első generációs modellek esetében a gyártó nem tett meg minden tőle telhetőt a termék biztonságossá tétele érdekében, további valós idejű riasztások megakadályozhatták volna a halálos baleseteket.

A gyártó újabb Onewheel GT, Onewheel Pint X, Onewheel Pint, továbbá Onewheel Plus XR modelljeit nem érinti a visszahívás. Ezekre a mobilappjukon keresztül telepíthető egy szoftverfrissítés, ami vibráción és hangon át jelzi a használóknak, amennyiben hibaállapotba vagy a teljesítőképességének határaira kerül az eszköz, alacsonnyá válik az akkujának töltöttsége, esetleg javasolt lassítani.

A Future Motion egy évnyi a hatósággal való vitatkozás ellenére tagadja, hogy dizájnprobléma volna az első generációs termékekkel, közvetlenül nem kimondva a vevők hibájának tartja a halálos baleseteket. A visszahívott gördeszkákkal rendelkezőknek újabb modell vásárlása esetén 100 dollár engedményt ad.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!