Egyszerre 41 amerikai állam perelte be a Metát

ZUCKERBERG, Mark
Washington, 2018. április 11. Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. április 11-én, a kétnapos kongresszusi meghallgatásának második napján. Március közepén a londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég vezérigazgatóját felfüggesztették állásából a The New York Times című amerikai és a The Guardian című brit napilap egyidejűleg közölt feltáró riportja után, amely szerint a cég több tízmillió Facebook-profilt használhatott fel a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Az előző napona szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg kifejtette, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Vágólapra másolva!
Állításuk szerint tönkreteszi a fiatalokat a Facebook és az Instagram.
Vágólapra másolva!

Minden idők egyik legnagyobb csoportos pere indult Mark Zuckerberg vállalkozása ellen, egy füst alatt negyvenegy amerikai állam és Washington város indítottak pert a fiatalok állítólagos tönkretétele miatt a Metával szemben. A felperesek remélik, hogy a koordinált és kollektív fellépéssel sikerülhet felelősségre vonni a vállalatot.

Mark Zuckerberg a 2018-as kongresszusi meghallgatásán Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

A per központi állítása, hogy a Meta üzleti modellje a fiatalok figyelmének minél hosszabb lekötésén alapul, ezt a célt pedig akkor is el kívánja érni a vállalat, amennyiben a praktikái bizonyítottan káros hatással vannak a Facebookot és az Instagramot használó fiatalokra.

„A Meta ártalmas és pszichológiailag manipulatív termékfunkciókat tervezett és tett elérhetővé annak érdekében, hogy a fiatal felhasználók kompulzívan és minél hosszabb időn keresztül használják a Platformot. Eközben a vállalat hamisan arról biztosította a nyilvánosságot, hogy a funkciói biztonságosak és megfelelőek a fiatal felhasználók számára" – áll a perindítványban.

A dokumentum szerint a Meta belső kutatásai rutinszerűen azonosították, hogy egyes funkciók ártalmasak a fiatal közönségre. Természetesen példákat is felsorol az irat, a vád szerint többek közt az Instagram filterei testképzavart okozhatnak, az Instagram és a Facebook algoritmusai pedig pszichológiailag és érzelmileg lesújtó hatású tartalmak mutogatásával próbálják a kijelzők elé szegezni az érintetteket.

A Meta tagadja a vádakat, állítása szerint mára harmincnál is több eszközt tett elérhetővé a szolgáltatásaiban a tizenévesek és a családjaik támogatása érdekében. Rendkívül csalódott, hogy az ügyészek a konstruktív együttműködés helyett a pereskedés útjára léptek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!