Vágólapra másolva!
Ez történik, ha egy cég a híroldaláról kirugdossa az írókat és a hírek összeállítását a mesterséges intelligenciára bízza. A Microsoft MI-je most épp egy bűnügyi hír mellé generált szavazással kavart indulatokat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években itthon is tömegek ismerkedhettek meg a Microsoft saját MSN News híroldalával, miután termékkapcsolás keretében ez lett az Edge böngésző kezdőoldala, továbbá a Windows 10 és a Windows 11 is próbálják a számítógépezők orra alá tolni a tartalmait.

Emberi szerkesztő nem engedte volna megjelenni a botrányos szavazást Forrás: Shutterstock/Blinkbear

A portál javarészt egy hírgyűjtő, más partnerkiadványok cikkeit mutogatja, azonban a Microsoft házon belül is gyárt rá tartalmakat. Sajnos az elmúlt években az MSN News trendszerűen elkezdett megválni az emberi szerkesztőktől és újságíróktól, a munkájuk kifizetése helyett gépileg próbál cikkeket generálni. Ebből augusztusban volt egy nagyobb figyelmet kapott incidens, egy állítólag nem generatív mesterséges intelligenciával, hanem annál butább technológiával íratott cikkében élelmiszerbankot ajánlgatott turistalátványosságként az oldal.

Most ennél nagyobb botrányba keveredett az MSN News, ráadásul ezúttal le sem tagadhatja, hogy emberi felügyelet nélkül működtetett mesterséges intelligencia okozta a gondot. A napokban egy külső partnertől érkezett cikket jelenített meg a portál, ami arról szólt, hogy holtan találtak az ausztráliai St Andrew's Cathedral magániskolában egy fiatal nőt, potenciálisan emberölés áldozatává válhatott.

Erre a Microsoft mesterséges intelligenciája beszúrt egy szavazást a cikk kommentszekciójába, hogy mit gondolnak a kedves olvasók:

vajon megölték a nőt, baleset érte, vagy öngyilkos lett?

A szavazás nyilvánvalóan emberi jóváhagyás nélkül került ki, ráadásul alatta egyértelműen fel volt tüntetve, hogy mesterséges intelligencia generálta. A botrány kipattanása után a Microsoft letiltotta a gépileg generált szavazásokat a híranyagoknál, majd bocsánatkérés nélkül közölte, hogy kivizsgálja az ügyet, lépéseket kíván tenni az efféle incidensek jövőbeli elkerülése érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!