Nagyot drágulhatnak hamarosan az SSD-k

samsung 990 pro ssd
Samsung 990 Pro
Vágólapra másolva!
A jövő év közepéig olyan 50 százalékkal emelkedhet a NAND memóriachipek ára.
Vágólapra másolva!

Véget értek a szép idők a rendszermemóriaként használt DRAM és a háttértárakban lévő NAND memóriachipek piacán. Az elmúlt jó egy évben komoly túltermelés volt a lapkák gyártóinál, emiatt kénytelenek voltak óriási árcsökkentéseket végrehajtani, így jelenleg még rendkívül vonzó áron kaphatóak többek közt a számítógépes memóriamodulok és a szilárdtest-meghajtók is.

A közeljövőre érdemes időzíteni az új SSD vásárlását Forrás: Samsung

Már hetek óta nem titok, hogy innentől kezdve újból emelkedő árakra lehet számítani, miután a gyártók le tudták szorítani annyira a termelésüket, hogy újból felfelé kezdhessék tolni a chipárakat. A TrendForce információi szerint a Samsung rendkívül agresszív áremelést tervez, az SSD-kben használatos NAND chipjeinek az árait a jelenlegi negyedévben már 10-20%-kal emelte, 2024 első és második negyedéveiben pedig újból 20-20 százalékos emeléseket kíván végrehajtani.

Ha ez nagy vonalakban összejön a cégnek, akkor nagyjából három negyedév alatt olyan 50 százalékkal fognak emelkedni a chipárak, ami feltűnő emelkedést fog hozni a lapkákat használó eszközök áraiban, még ha a NAND chipek csak az előállítási költségük egy bizonyos százalékát is teszik ki. Emellett fontos látni, hogy a Samsung csak akkor lesz képes ekkora áremelésre, amennyiben a rivális chipgyártók is legalább ilyen szinten emelik az áraikat, amire láthatóan számít a vállalat.

Nem csak a Samsung lapkás termékek árai fognak emelkedni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!