Óriásit gyorsulnak az SD memóriakártyák

sony sf-g tough sd memóriakártya
Sony SF-G Tough
Vágólapra másolva!
A legújabb szabvánnyal ismét megduplázódik az átviteli sebesség.
Vágólapra másolva!

A mobilok háttértárainak óriásivá válása miatt az elmúlt években erősen visszaszorult a fogyasztók körében a memóriakártyák használata, leginkább csak különféle kamerákba vásárolják ezeket. Ettől függetlenül nem kell temetni a technológiát, egyes ipari felhasználók és profi tartalomkészítők továbbra sem tudnak létezni nélkülük, és a sebességbeli előrelépésre is igényt tartanak.

Az SD Express szabványt támogató kártyák a két vagy három sornyi érintkezőről ismerhetőek fel. A felső sor a klasszikus SD adatkommunikációra szolgál, az alatta lévő további egy-két sor pedig maga a PCI Express adatsín. A háromsoros modellek egy helyett két PCIE sínt képesek használni, ezzel körülbelül megduplázva az adatátviteli sebességet Forrás: Sony

Emiatt az SD Association iparági szervezet bemutatta az SD Express 9.1 kártyaszabványt, amely több kritikus téren is nagy előrelépést hoz. A leglátványosabb újítást a PCI Express 4.0 x1 adatsín használata jelenti, ennek köszönhetően 1,9 GB/s-ra duplázódik az elméleti maximum adatátviteli sebesség, a szabvány jelenlegi elődje a PCIE 3.0 felületet használja. Emellett továbbra is lehetőség van opcionálisan két PCIE adatsín használatára, így ténylegesen a 4 GB/s közelében is lehet a csúcs tempó.

A nagyobb sebesség sajnos nagyobb hőtermeléssel is jár, ami pedig idővel az átviteli sebesség mesterséges korlátozását hozza magával, elkerülve a memóriakártya túlhevülését. A melegedés kezelése érdekében az új szabvány energiakezelési és hőleadási fejlesztéseket ír elő, plusz a gazdaeszközök képesek lesznek kiolvasni a bennük lévő kártya hőmérsékletét. Ez további módokat adhat számukra a hőmérséklet és az átviteli teljesítmény kezelésére, a tempó csökkentése mellett például szükség esetén ventilátor bekapcsolásával extra hűtési teljesítményt biztosíthatnak.

Egyelőre nem világos, hogy mikor kerülhetnek piacra az SD 9.1-gyel kompatibilis első eszközök és memóriakártyák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!