Szuper akciót vártunk, az év csalódását kaptuk

Az új Call of Duty: Modern Warfare III, lövöldözős, játék
A harci rész kiváló.
Vágólapra másolva!
A háború évtizedek óta a videójátékok univerzumának egyik legnépszerűbb témakörének számít. Az ilyen típusú szoftverek mindig, minden féle-fajta gépen hasítottak, most azonban nem sikerült túl jól a legújabb Call of Duty: Modern Warfare III.
Vágólapra másolva!

2003 októberében, nagyjából pont két évtizede jelent meg az a program, amely forradalmasította a maga idejében ezt a kategóriát. Ez volt a Call of Duty, amely nagyon szép grafikájával és a második világháború híres csatáit megidéző történetével lógott ki a sorból. A CoD jött, látott és győzött, és az elmúlt húsz évben rengeteg folytatása jelent meg, és mostanra nem csak számítógépeken, konzolokon, de mobiltelefonon is gigantikus rajongótábora alakult ki. Ennek tagjai a friss epizódoknak legalább úgy örülnek, mint a Mikulásnak, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy tömegek várták 2023 őszét, amikorra a kiadó megígérte legújabb részt, amely menetrendszerűen meg is érkezett, mi pedig ki is próbáltuk a PlayStation 5-re írt verzióját.

A harci rész kiváló. Forrás: Origo

Ez a Call of Duty: Modern Warfare III, amely, mint ahogy a neve is mutatja, a modern érában, azaz a korunkban játszódik. Ezzel nem is lenne semmi baj, hiszen az MW első és második része is igen jól sikerült, úgyhogy tényleg nagy reményekkel vártunk ezt a darabot.

Ezúttal is kaptunk egy ígéretesnek tűnő kampány, azaz egy játékos módot. Ilyenkor a gép által irányított ellenfelek ellen kell küzdenünk, a legszebb hagyományokat idézve egy előre megírt sztorivonalat követve. Korábban ez a szekció a CoD erőssége volt, azonban a Modern Warfare III óriási csalódást okoz e téren.

A sztori fantáziátlan

Ezúttal is a régebbi epizódokban már megismert szereplőket irányítjuk felváltva, de történet egyrészt iszonyatosan sablonos, másrészt óriási lukak vannak benne, és a logikai bakugrásoktól sem kíméltek meg a készítők. Sokszor konkrétan olyan érzésünk volt, mintha teljesen véletlenszerűen dobálták volna egymásra a kliséket, az ember pedig csak kapkodja a fejét, hogy ha most végzett a dzsungelben a terroristákkal, akkor most mégis hogy kerülünk valami gyártelepre hogy ott elfoglaljunk egy bázist a másik fajta terroristáktól.

Ezúttal is gonosz terroristákkal kell leszámolni. Forrás: Origo

Mert hát ezúttal is a "jó" felet képviseljük, azaz a világ különféle hadseregeinek kommandósaiból összeverbuvált szupercsapatot, amely egy képzeletbeli szláv hadúr ellen veszi fel a küzdelmet. A cél pedig ezúttal sem lehet más, mint a világ megmentése. Borzasztóan ötlettelen és sablonos az egész sajnos, és a hagyományos lineáris küldetések közé beiktatott zsákmányszerző portyázások sem dobják fel sokáig a dolgot, mert ezek is egy idő után irgalmatlanul unalmassá válnak.

Ráadásul az egész kampány mód eszetlenül rövid. Mi kevesebb, mint negyven óra alatt végeztünk vele, és ha azt nézzük, hogy ezért elkérték egy csúcsjáték árát, azaz 28 000 forintot, akkor azért joggal háborodik fel az ember.

Lövöldözni jó

A játékmenet maradt a régi, szerencsére. Tehát továbbra is belső nézetből irányítjuk a főhõst, aki különféle mai fegyverekkel apríthatja az ellent. Ezek karakterisztikája eltérő, nyilván máshogy és másra kell használni egy mesterlövész puskát, mint egy automata gépkarabélyt, vagy egy shotgunt. Meg kell ismerni a felszerelést, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, de ebben sok újdonság nincs.

Ráadásul ha csak pusztán a harcolásról van szó, és nem a történetmesélésről, akkor viszont sokkal jobb a több játékos módot választani, hiszen a hús-vér, azaz élő emberek elleni összecsapásokkal semmi sem veheti fel a versenyt.

Sokkal-sokkal jobb szórakozás a világ másik végén lévő igazi személlyel megmérkőzni, mint a lebutított, de sokszor csaló számítógéppel.

Harc terén a Call of Duty mindig is a világ legjobbjai közé tartozott, és ez most sincs másként. A grafika és a látványvilág úgy általában szédületesen jó. Az óriási felbontás, kiegészítve a fantasztikus animációkkal, HDR támogatással, a pazar minőségű átvezető kisfilmekkel és természetesen a kiváló hangokkal tényleg képes megteremteni annak illúzióját, hogy egy valódi harctéren vagyunk, és a golyók fütyülnek körülöttünk. Az irányítás is remek, kézre áll, és a nehézségi fokozatokat is jól eltalálták.

Az éjszakai küldetések sem hiányoznak. Forrás: Origo

Tehát mindent összevetve azt mondhatjuk el, hogy az alapok rendben vannak. A Call of Duty: Modern Warfare III nem egy értékelhetetlen darab, de ettől függetlenül tény, hogy amit kaptunk, annál sokkal-sokkal többet vártunk. Ha mindezt az előző verzió kiegészítőjeként adják ki negyedennyi pénzért, tapsoltunk volna, de így felhorgad az emberben a csalódás, ezt kár is lenne titkolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!