Titkos üzlet miatt hallgatott el a Spotify

spotify
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Okkal nem kritizálja egy ideje a Play Áruház jutalékát a zeneszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A Spotify éveken keresztül az Apple és a Google egyik leghangosabb kritikusa volt az App Store és a Play Áruház jutalékainak ügyében, túlságosan magasnak tartotta azt a százalékot, amelyet az érintettek levontak a felhasználók által kifizetett havidíjból, már amennyiben azok a boltok saját fizetési szolgáltatásain keresztül rendezték a havidíjukat.

Gyengítette a tárgyalási pozícióját a leleplezés Forrás: Logan Weaver / Unsplash

Az elmúlt időszakban viszont nagy csend lett a témában, a napokban pedig a Google egyesült államokbeli versenyügyi perének köszönhetően fény derült ennek az okára: köznyelviesen szólva megoldotta okosban a Google, hogy a Spotify ne ágáljon. A felek titkos üzletet kötöttek, ennek keretében a saját fizetési megoldásán keresztül feliratkozók után nem fizet jutalékot a Spotify, a Play Áruházon keresztül befolyó előfizetési díjakból pedig

a megszokott 15% helyett csak 4% jutalékot csíp le a Google.

A Google minden erejével próbálta titokban tartani a különutas Spotify-üzlet részleteit, a nyilvánosságra kerülése kínos helyzetbe hozta a többi partner előtt, gyengítette a jövőbeli tárgyalások során az alkupozícióját. Ez ráadásul már a második eset a versenyhatósági tárgyalás során, hogy vörösödhet a Google illetékeseinek az arca, az előzőleg véletlenül kiderült apróság sem tett jót a cég renoméjának.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!