Mindent visz az új Pókember-játék

pókember, Marvel's Spider-Man 2, játék, Playstation 5
Hatalmas játéktéren zajlanak a kalandok.
Vágólapra másolva!
A szuperhősök a képregények után meghódították a filmvásznakat, illetve számítógépeket, valamint a játékkonzolokat is. Sőt, ma már nem túlzás azt állítani, hogy ez utóbbiakat várják a legjobban a rajongók a hagyományosabb formátumok közül. Hogy ez mennyire így van azt jól mutatja, hogy az új pókemberes játék, a Marvel's Spider-Man 2 tarolt a pénztáraknál, néhány nap alatt 25 millió példány talált belőle gazdára úgy, hogy csak PlayStationre lehet megvenni, tehát PC-s, Xbox-os vagy Nintendo verziója nincs is, legalábbis egyelőre.
Vágólapra másolva!

Azt lehetett sejteni, hogy nagy lesz az érdeklődés, hiszen az előző rész rendben volt, sokan imádták. Szerencsére a fejlesztők nem még egy rókabőr lehúzása mellett döntöttek, hanem tényleg belerakták az energiát, a vért és a verejtéket, hogy szintet lépjenek.

Aki szereti a szuperhős kalandokat, nem hagyhatja ki. Forrás: Origo

Az új rész alapjaiban nem változott, hiszen ezúttal is egy nagy open world, azaz szabadon bejárható játéktéren kell különféle feladatok teljesítésével felgöngyölíteni a történetszálat. A színhely ezúttal is New York, azonban már nem csupán Manhattan szigetén kalandozhatunk, hiszen a tipikus kertvárosként ábrázolt Queens, illetve az enyhén gettós beütésű Brooklyn negyedekbe is eljuthatunk.

Szerencsére az előző résszel ellentétben most már odafigyeltek arra, hogy ne legyen egysíkú és sivár a terep, és próbálták élettel megtölteni ezt a digitális világot.

Azaz rengeteg a biodíszletként szolgáló járókelő, egyéb funkciótlan karakter, illetve a jármű, a növények is mozognak, ráadásul a napszakok és az időjárás is dinamikusan változik.

Kettő lett! Maradhat?

Ezúttal az eredeti Pókember, azaz Peter Parker mellett felbukkan az "új Pókember"-ként is emlegetett Miles Morales is. Mind a kettejüket irányíthatjuk a programban, sőt erre szükség is van, hiszen eltérő tulajdonságokkal bírnak.

Egyszerre két Pókembert is kapunk. Forrás: Origo

Mert hát a játékban óriási hangsúlyt fektetnek ezekre az úgynevezett szuperhős képességekre. Tehát a misztikus pókösztönre, amelynek segítségével felfedezhetőek a használható tárgyak, titkos ajtók. A hálóvetésre, aminek segítségével elháríthatóak a támadások, amivel csapdába lehet ejteni másokat, és amivel a magasban is közlekedhetünk. Ez utóbbi elképesztően látványos, ugyanis 20-30 emeletnyi magasságban is bejárhatjuk a várost a különlegesen erős, kilőhető, gyakorlatilag egyfajta liánként funkcionáló "pókfonal" segítségével. Emellett akadnak hatalmas csúzlik, amelyekkel kilőhetjük magunkat, valamint a hálószárnyak révén vitorlázni is lehet a levegőben.

Ha már a Pókember párosnál tartottunk, akkor meg kell említeni, hogy más híres szuperhősökbe is belefutunk a játék során.

Köztük lesznek akik minket segítenek, de természetesen az ellen oldalon is felbukkannak különleges képességekkel felvértezett entitások. Köztük az egyik legerősebb átokfajzat, Venom, de megjelenik Black Cat, Mister Negative, Kraven és Sandman is, hogy csak néhány példát említsünk. Aki otthon van ebben a a szuperhős világban, az nekik is biztos nagyon fog örülni, mint ahogy annak is, hogy a fő történethez nem kapcsolódó, de a Pókember univerzum szerves részét képező szereplőkkel és tárgyakkal is lehet találkozni.

Történet és vezérlés

A szövevényesebb sztorikat szerető emberek jó eséllyel nem dobnának hátast a történettől és karakterektől, de az ilyen szuperhősös meséktől dőreség is lenne nagyon komoly, mélyre ható, mellbevágó sztorit várni. Minden kicsit el van túlozva, minden kicsit filmszerű, harsány, nagyon amerikai, azaz felszínes és látványos.

Olyan, mint egy interaktív rajfzilm. Forrás: Origo

Természetesen nem hiányzik az árulás, a szerelem, a keserűség, a csalódás, a bosszú, csak hát minden olyan bóvli szagú, de ezek a szuperhős kalandok ilyenek. Nem szabad ilyen téren sokat várni, és akkor nem is csalódhat az ember.

A vezérlést nagyon jól megoldották. Egyrészt a játék egy komoly tanító szekcióval indul, másrészt pedig az irányítás logikus, mindig kapunk segítséget, és persze az is tény, hogy a PlayStation kontrollere önmagában egy remek periféria.

Látvány és vélemény

De a Marvel's Spider-Man 2 legnagyobb erőssége kétségkívül a látvány, hiszen talán ez minden idők legszebb PlayStation 5 játéka. A 4K felbontás, HDR támogatású grafika, megtámogatva az új ray-tracing technológiával, egészen elképesztően jó képminőséget eredményez. A részletesség fenomenális, az animációk gördülékenyek, az effektek szemkápráztatóak. A mai trendeknek megfelelően rengeteg moziszerű átvezetőt is készítettek, aminek köszönhetően olyan érzése támad néha az embernek, mintha egy interaktív, nagy költségvetésű hollywoodi produkciót bámulna.

Hatalmas játéktéren zajlanak a kalandok. Forrás: Origo

Hibákba, anomáliákba, bugokba nem futottunk bele, de ez azért ezen a szinten már alapelvárás. Mert hát az új Pókember játék árcédulája is mutatja, hogy itt egy nagy franchise top termékéről van szó. A program ugyanis 28 000 forintot kóstál, ami azért nem kevés pénz. Emiatt, bár nekünk nagyon tetszett, nem tudjuk azt mondani, hogy mindenkinek ajánljuk. A gondolkodósabb stratégiák kedvelőinek vagy a fociprogramok megszállottainak nem biztos, hogy elrabolja a szívét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!