Betiltja Kanada a kocsilopó kütyük importját

kocsikulcs autókulcs távirányító car keys key fob
Fotó: Kashif Afridi / Unsplash
Vágólapra másolva!
A járművek csendes ellopása mellett akár garázsajtók kinyitására is használhatóak lehetnek.
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosbodó problémát jelent Kanadában az autólopás, a hivatalos statisztikák szerint évente olyan 90 ezer járművet lovasítanak meg a tolvajok, azaz átlagosan hat percenként válik köddé egy. A helyzet évente olyan 1 milliárd kanadai dolláros kárt okoz, ebbe beleértendő az autók javíttatásának vagy lecserélésének a költsége.

A gond miatt az ország vezetése a tettek mezejére kíván lépni, első lépésként az innovációért, tudományokért és gazdasági növekedésért felelős ügynökségének vezetője bejelentette a kocsilopásra használható, elektronikus eszközök importjának teljes jövőbeli betiltását.

François-Philippe Champagne többek közt a Flipper Zero és hasonló kütyükre gondolt, ezek képesek elfogni és klónozni többek közt az autótávirányítók jeleit, klasszikus rádiójelek mellett akár az NFC, a Bluetooth, a Wi-Fi technológiákat is támogatják. A termékek egyre népszerűbbek a tolvajok körében, hiszen nem csak az ajtózárak kinyitására és a motor beindítása használhatóak, hanem a riasztóberendezések is kiiktathatóak lehetnek velük, pillanatok alatt és a létező legnagyobb csendben lophatóak velük az autók.

Ezen túlmenően akár garázskapuk is kinyithatóak lehetnek velük, azaz nem csak az autótolvajok hasznosíthatják az eszközöket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!