Megdöbbentő védelmet kap az Apple iMessage csevegő

mobilozás iphone chatelés csevegés böngészés
Fotó: Brooke Cagle / Unsplash
Vágólapra másolva!
Heteken belül kvantumszámítógépes támadásokkal sem lesz feltörhető a titkosítása.
Vágólapra másolva!

Hosszú ideje az Apple saját eszközein elérhető iMessage csevegő a biztonságos kommunikációi egyik legjobb módja, a szolgáltatás évek óta végponttól végpontig tartó titkosítással védi az üzenetváltásokat, azaz maga sem képes beleolvasni az ügyfelek közti kommunikáció tartalmába.

Most a semmiből óriási áttörést jelentett be a cég, állítása szerint a március elején befutó iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4, továbbá watchOS 10.4 rendszerektől kezdve teljesen új titkosításra áll át az iMessage. A jelenlegi rendszer alkalmas a készülékek közti információáramlás során elfogott üzenetváltások védelmére, nem lehet találgatásos brute-force módszerrel feltörni az adatokat, azonban a vadiúj algoritmusa már képes ellenállni a kvantumszámítógépekkel történő feltörési kísérleteknek is.

Ilyen számítógépek jelenleg nem léteznek, és az optimisták sem reménykednek abban, hogy tíz éven belül elérhetővé válnak, így elsőre nem tűnhet sürgetőnek az algoritmus lecserélése. Az Apple szerint a jövőre való felkészülés miatt van szükség már most az iMessage titkosításának új alapokra helyezésére, hiszen így már abban a reményben sem lesz érdemes elfogni mások titkosított kommunikációját, hogy a jövőben talán dekódolhatóvá válhat.

Az Apple szerint az új algoritmussal az iMessage lesz a messze legerősebb titkosítást használó üzenetküldő szolgáltatás a piacon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!