Kirúgta a mihaszna robotzsaruját az NYPD

knightscope k5 nypd robotzsaru robotjárőr
Két hónapon át tart majd a New York-i járőrrobot tesztüzeme
Vágólapra másolva!
Nem jelentett segítséget, de két járőrnek kellett bébiszitterkednie mellette.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptemberben Eric Adams polgármester millió dolláros mosolyokat villantva jelentette be a sajtó számára a New York City legújabb rendfenntartó büszkeségét. A kísérleti jelleggel a Times Square metróállomásán szolgálatba helyezett Knightscope K5 robot leginkább egy mozgó térfigyelő kamera volt, amelyen keresztül szükség esetén el lehetett érni a rendőrséget.

Bal szélen Eric Adams polgármester a New York-i robotzsaru bemutatóján Forrás: New York City

A polgármester reményei szerint a robotzsaru jelenlétének elrettentő ereje segített volna a mozgalmas tömegközlekedési csomópont rendjének fenntartásában. Külön büszke volt rá, hogy óránként csak 9 dollárért bérli a város, ami jóval alacsonyabb a minimálbérnél, és még vécére sem kell mennie a műszakja alatt, azaz remek üzlet az adófizetőknek és a haladás jelképe a rendőrség számára.

Most kiderült, hogy körülbelül négy hónapnyi tesztelést követően az NYPD máris nyugdíjba küldte a robotzsarut, a fejleményről nem kívánt sajtótájékoztatón beszámolni a polgármester. A döntésnek két fő oka volt: egyrészt a rendőrökre jellemző képességek nélkül a polgárok zavarásán kívül semmire sem bizonyult jónak, másrészt pedig a műszakja alatt folyamatosan két járőrnek kellett bébiszitterkednie mellette, nehogy baj kavarjon.

Ez feltehetően nem volt a legjobb módja volt az adódollárokból finanszírozott, nem minimálbéres munkaidejük kitöltésének.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!