A Honor elárulta az idei MWC-n, hogyan képzelik el a jövőt a mesterséges intelligenciával

Vágólapra másolva!
Az idei MWC-n George Zhao, a Honor vezérigazgatója a szakma más vezetőivel közösen részt vett egy gondolatébresztő kerekasztal-beszélgetésen. „Az AI (mesterséges intelligencia) fejlesztésben elsők az emberek: mire kell odafigyelni, amikor AI-t készítünk okoseszközökre” című beszélgetésen jelen volt még John Hoffman, a GSMA vezérigazgatója és Alex Katouzian, a Qualcomm mobilokért, számítógépekért és kiterjesztett valóságért felelős részlegének általános menedzsere is. A szakemberek kihangsúlyozták annak fontosságát, hogy olyan AI készülékeket kell gyártani, amelyek úgy helyezik az emberközpontú élményeket előtérbe, hogy közben garantálják a felhasználói adatbiztonságot.
Vágólapra másolva!

"Hisszük, hogy a mesterséges intelligencia újjá fogja építeni az operációs rendszereket, és újraalkotja okostelefonos élményeinket. A HONOR úgy viszi tovább az AI stratégiáját, hogy beépíti a MagicOS-be, ezáltal minden készülékével garantálja az emberközpontú élményeket” – nyilatkozta Zhao.

A Honor AI szakértelmét az MWC-n debütáló MagicOS 8.0-val szemléltette, amely teljesen integrált, platformszintű mesterséges intelligenciát kínál a szakma első, szándékalapú kezelőfelülete (IUI) mellett. 

A MagicOS 8.0 a Magic Portal funkciót is tartalmazza, ami egy gyorsindító funkció: ezzel egyszerűen lehet váltani appok között úgy, hogy a program a felhasználók szándékát előrevetítve ajánl lehetőségeket.

A rendszer 100 nagyobb alkalmazást támogat. A Honor a Qualcommal együttműködve építette bele nyílt forráskódú Llama 2 rendszerét az új Honor Magic6 Pro-ba, ami megmutatja, hogy mire képes akár offline is a rendszerszintű AI.

Honor Magic6 Pro
Honor Magic6 Pro

A nyílt ökoszisztémáké a jövő

A Honor a nyílt ökoszisztémák úttörője, és felkéri nemzetközi partnereit – mint a Qualcomm és a GSMA –, hogy továbbra is ebben a formában működjenek együtt. „A nyílt együttműködéssel a felhasználók javait szolgáljuk” – mondta Zhao.

„Szeretnénk, ha könnyű lenne az embereknek fejleszteni és innovatívnak lenni a mi platformjainkon” – fejtette ki Katouzian. „Az együttműködés és a nyitottság jót tesznek a szakmának. Hisszük, hogy az innováció és a technológia erősíti majd a partneri kapcsolatainkat. Amíg képesek vagyunk kooperálni velük, addig tényleg korlátlanok a lehetőségeink.”

John Hoffman hozzátette: „Az AI mindent forradalmasíthat, és a Honor és a Qualcomm a készülékeken lévő AI technológiával egyre innovatívabb okos készülékeket hozhat létre, így könnyítve meg a felhasználók életét. A GSMA a Honorral együttműködve a ’6G Terminal Vision’ nevű szándéknyilatkozatát is közzétette, ami leírja elképzelésünket a 6G terminálok fejlesztése vonatkozásában az AI korban, és azt, hogy miként vihetjük előrébb a szakma jövőjét”.

Emberközpontú AI stratégia minden helyzetre

Zhao szerint - derül ki a Honor sajtóközleményéből - 

a jelenlegi AI áttörések hulláma példátlan a történelemben, és jelentős hatással lesz az okos készülékekre is.

A Honor stratégiai fókusza az, hogy elhozza az AI-t a MagicOS-re, ezzel vezetve be a világ első IUI-át, új kernelt, valamint új kezelőfelületet alkalmazva. A rendszer összekapcsolt ökoszisztémát eredményez, legyen szó okostelefonokról vagy PC-kről, ami egy átfogó, mindenre kiterjedő élményhez vezet.

„A platformszintű AI és az LLM-ek lehetővé teszik, hogy a Honor beépítse a felhasználók hétköznapjaiba az AI eszközöket, megértse szándékaikat, ezáltal előre tudja a szükségleteiket” – részletezte Zhao. Hozzátette, hogy minél több felhasználó használja az eszközöket, annál jobban személyre lehet szabni ezeket a készülékeket, technológiákat.

Katouzian hozzátette, hogy folyamatban van az AI felhőből a személyes eszközökre való áttérés. "A modellek jobb kvantálásával vagy zsugorításával, valamint az olyan partnereinkkel, mint a Honor, képesek leszünk arra, hogy ezt a [felhőalapú AI] képességet és adatot áthelyezzük az eszközökre. Az eszközön lévő mesterséges intelligencia növekedési potenciálja gyakorlatilag határtalan."

Fotó: Honor

Biztonság: az AI alapja

„Az AI nem létezhet a biztonság alapjai nélkül” – jelentette ki Zhao, kiemelve a Honor saját PFAST-elvét az AI-fejlesztés terén: adatbiztonság, igazságosság, felelősségvállalás, biztonság és megbízhatóság, átláthatóság és irányíthatóság. "Felszólítjuk az iparágat, hogy működjenek együtt az AI felügyeletében, hogy biztosítsák az egyének magánéletének és biztonságának védelmét" – tette hozzá Zhao. A Honor MagicGuard technológiája és a megszerzett adatvédelmi tanúsítványok, mint például az ePrivacySeal, kulcsfontosságú kezdeményezések ebben a törekvésben.

A jövő formálása 6G-vel és AI-jal

A 6G a mesterséges intelligencia gyors fejlődésének köszönhetően izgalmas lehetőségeket, de ezzel együtt összetett kihívásokat is hoz.  A Honor és a GSMA az MWC alkalmából kiadta a "6G Terminal Vision" című, szándéknyilatkozatként funkcionáló fehér könyvét.

A China Unicom, a China Mobile, a China Telecom, a Du, a Telstra és az Inmarsat partnerekkel közösen kidolgozott, előremutató dokumentum a 6G és az AI formabontó képességei által alakított emberközpontú intelligens világ jövőképét vázolja fel. A fehér könyv kilenc lehetséges forgatókönyvet, öt kulcsfontosságú kutatási irányt és a 6G-terminálok négy tipikus képességét részletezi. A dokumentum az alábbi linkre kattintva érhető el. A fehér könyv bemutatásával a HONOR és a GSMA megtette az első lépést a 6G jövőjének feltárásában. A Honor felkéri az iparági partnereket, hogy egyesítsék szakértelmüket, vegyenek részt közös kutatásokban, és álljanak össze a 6G terminálokkal kapcsolatos ipari konszenzus érdekében - zárul a gyártó sajtóközleménye.