Hihetetlen látványt nyújt az Asus ikerkijelzős laptopja

Asus Zenbook Duo, laptop, teszt
Vágólapra másolva!
Az új Asus ZenBook Duo forradalmasíthatja a hordozható számítógépek világát.
Vágólapra másolva!

Az Asus régóta próbálkozik már különleges eszközökkel tágítani az IT iparág határait. A vállalat évekkel ezelőtt indította útjára ZenBook családját, amelynek tagjainál azzal kísérleteztek, hogy hogyan tudnak kisebb extra kijelzőket építeni a termékre. Például akadtak olyan modelljeik, amelynél a tapipad alá vagy a billentyűzet mellé építettek egy kicsi érintésérzékeny képernyőt. 

Asus Zenbook Duo, ikerkijelzős laptop, teszt
Asus Zenbook Duo, ikerkijelzős laptop

Így jutottak el 2024-ben a Zenbook Duo nevű termékig, amelynél nem aprózták el a dolgokat, hiszen a modell tulajdonképpen két teljes értékű, érintésérzékeny képernyőt kapott. E megoldásnak köszönhetően tehát duplázódik a munkaterület, azaz az eszköz tulajdonképpen úgy működik, mintha egy hagyományos laptopra rádugnánk egy második monitort.

Joggal merülhet fel a kérdés , hogy akkor hova kerül a billentyűzet és a beépített egér? Nos, a mérnökök erre is gondoltak, hiszen ez a periféria is megtalálható a termék dobozában. Csakhogy a bevált módszertől eltérően ez különálló egységként használható, és vezeték nélküli úton kapcsolódik magához a termékhez.

Rém sokoldalú

A két képernyőnek köszönhetően a laptop minden korábbinál sokoldalúbban használható. Megoldható a kijelző kiterjesztése, amikor ugyanazon a szoftveren osztoznak a kijelzők, de természetesen az is, hogy két teljesen különálló alkalmazás vagy weboldal látszódjon rajtuk. A termék letámasztható, sőt akár el is fordítható, és ilyenkor értelemszerűen két darab álló képernyőt kap az ember.

Valamint magától értetődően bevethető tradicionális hordozható számítógépként, úgy, hogy a már említett billentyűzetet egyszerűen az egyik képernyőre "ragasztja" az ember mágnes segítségével. A klaviatúrától előzetesen kicsit fáztunk, de meglepően kényelmesnek bizonyult, és a beépített egér, azaz a tapipad is jól működik. A sokoldalú használatot az is elősegíti, hogy a kijelzők érintésérzékenyek, és egy, a dobozában is megtalálható speciális toll segítségével akár profi grafikai munkák is végezhetőek rajtuk.

Bekapcsolva

Az Asus az egyik első cég volt, amely OLED kijelzővel ellátott laptopokkal lépett színre, így nem lepett meg minket, hogy a Zenbook Duo is ilyen típusú megjelenítőket kapott. Ennek köszönhetően pedig a kép minősége félelmetesen jó!

A színek gyönyörűek, a feketéje mélysötét, a kontrasztosság remek. Az óriási, megszokottnál nagyobb felbontásnak (2880x1800 képpont) köszönhetően pedig a részletesség is kiváló.

Egyedül az nem tetszett, hogy a kijelző tükröződik, ami bizony olykor elég zavaró lehet. Már csak azért is, mert a fényereje nem olyan irtózatosan nagy, a szerkesztőségben végzett mérések alapján 375 nit, és emiatt a kültéren világosban amúgy sem látszódik olyan jól a kép.  A 14 hüvelykes kijelzőkön minden egyes másodpercben 120 képkocka (úgynevezett frame) jelenhet meg, és ennek köszönhetően a mozgások visszaadása kellően folyamatos. Akadozás, szaggatás a lapozásnál, görgetésnél egyáltalán nem tapasztalható.  

A magas képfrissítési ráta jól jöhetne a játékoknál is, azonban gamingre ez a modell csak korlátozottan alkalmas. Ugyan kiváló, Intel Core Ultra 9 processzorral és, tetemes mennyiségű 32 GB RAM-mal látták el, azonban a külön videó kártya hiányzik belőle. Ez pedig a jó grafikájú, modern játékokhoz elengedhetetlen, épp úgy, mint a 3D-s tervező programokhoz. Viszont minden másra kiválóan alkalmas, és durva melegedéstől sem kell tartani. Természetesen akár nagy felbontású, HDR-es filmek is nézhetőek rajta, amit meg is támogattak egy szokatlanul jó beépített hangrendszerrel. A hangerő ugyanis kellően nagy, a megszólalás pedig tiszta, hibáktól, zörgéstől, búgástól mentes. 
Egy laptop megítélése szempontjából kulcsfontosságú az energiaellátás, és ezzel a jelek szerint az Asus háza táján is tisztában vannak. 75 wattórás, azaz kiemelkedő akkumulátorral látták el a Zenbook Duot, amire a két képernyő miatt bizony szükség is volt. Ha mind a két kijelző üzemel, akkor egyetlen töltéssel 6-7 óráig használható maximum. Viszont ha hagyományos laptopként vetik be, akkor akár 14 órát is ki lehet vele húzni anélkül, hogy valaki a konnektorba dugná. 

Nem olcsó mulatság

Az Asus Zenbook Duo minden szempontból egy figyelemreméltó laptop. Többen is kipróbáltuk, és arra jutottunk, hogy nem lennénk meglepve, ha a jövőben több hasonló kialakítású hordozható számítógéppel találkoznánk. A két képernyőnek ugyanis van értelme, és ez a megoldás növeli a produktivitást, kényelmesebbé teszi az irodai és kreatív munkát egyaránt. Viszont az is tény, mint annyi más esetben, az innovációnak itt is megkérik az árát. A készülék ugyanis közel 900 000 forintba kerül, amivel lényegesen drágább, mint a hasonló teljesítményű, konzervatív felépítésű laptopok. És, hát az is tény, hogy a dupla képernyő nélkül azért lehet élni, szóval egy hasznos, de nem létfontosságú extráról van itt szó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!