Nagyon veszélyes weboldalakat ajánl a Google

Vágólapra másolva!
Megérkezett a mesterséges intelligencia a keresőjébe, sok köszönet egyelőre nincs benne.
Vágólapra másolva!

Március során a Google megkezdte a megszokott internetes keresőjének generatív mesterséges intelligenciás találatokkal való ellátását. A kísérleti címkével ellátott újdonság a klasszikus linklistánál összeszedettebb formában hivatott prezentálni a kért információkat és a releváns weboldalakat.

A nyilvánosan még csak pár országban felbukkant Search Generative Experience (SGE) sajnos nem működik túl jól, a Bleeping Computer beszámolója szerint látványos esetben előfordult már hogy veszélyes, támadó webhelyeket ajánlgatott. A tesztelés során minden klasszikus átverésbe sikerült belefutni: a nem létező nyereménnyel kecsegtető adathalászattól a veszélyes böngészőkiegészítők tukmálásán át a hamis vírusfertőzéssel antivírus licencet eladni próbáló oldalakig volt minden a repertoárban.

Szintén gyakorinak bizonyultak az olyan oldalak, amelyek böngészős értesítéseken keresztül kiküldött reklámokra próbálták feliratkoztatni a látogatókat.

Érdekes még, hogy a támadó webhelyeket felhozott keresési találatok esetén a legtöbb rosszindulatú webhely .online végződést használt. Felmerült a gyanú, hogy szándékos találatmérgezési kampány állhat a jelenség hátterében, de nem tisztázott, hogy jelen pillanatban ki és hogyan tudná szándékosan manipulálni a Google generatív MI-s találatait, miután a keresőcég egyes dolgozóin kívül senki sem ismeri a rendszer működését.

Az üggyel kapcsolatos megkeresésre a Google szóvivője elmondta, hogy a cég folyamatosan fejleszti az ártalmas oldalak kiszűrésére kitalált rendszereit, próbál lépést tartani a spamelők folyamatosan változó módszereivel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!